Θέμα mesaralive.gr: Ολο το χρονικό της τραγωδίας - Πως φτάσαμε στην καταστροφή

mesaralive.gr  24 July, 2018 ΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Ολο το χρονικό της τραγωδίας - Πως φτάσαμε στην καταστροφή

Ανείπωτη εθνική τραγωδία και εικόνες Αποκάλυψης στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Ανείπωτη εθνική τραγωδία και εικόνες Αποκάλυψης στο λεκανοπέδιο της Αττικής που βρέθηκε στο επίκεντρο της πύρινης «κόλασης» της Δευτέρας, όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές σε μεικτή κυρίως ζώνη αστικού και δασικού περιβάλλοντος.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην ανατολική Αττική και πολύ γρήγορα, χωρίς κανεις να προλάβει να αντιμετωπίσει τις φλόγες, το πύρινο μέτωπο έλαβε διαστάσεις ανεξέλεγκτες.

Στις φλόγες αρχικά τυλίχθηκε πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, με το πύρινο μέτωπο να έχει σε πρώτη φάση κατεύθυνση προς την κορυφή του βουνού. Ταχύτατα όμως, λόγω των ανέμων και του πευκοδάσους, φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για μια ανείπωτη εθνική τραγωδία με πολλές δεκάδες νεκρούς και ακόμη περισσότερους τραυματίες.

Διαδοχικά από τις 3 και μετά οι οικισμοί, Πανόραμα 1, Πανόραμα 2, Μαρούλα, οι Αγιοι Απόστολοι κατακαίγονται διαδοχικά, με τη φωτιά να προχωρά στο Μάτι, τη Ραφήνα και το Νέο Βουτζά. Όλα γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Σπίτια, αυτοκίνητα, υποδομές και δυστυχώς πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας, μαζί με ζώα και περιουσίες.

Την είδηση επιβεβαίωσε σημερα και ο Δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος σημείωσε ότι ολόκληρος ο οικισμός Μάτι έχει χαθεί από τον χάρτη. Ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή καταστράφηκαν 1.000 σπίτια.

Το πύρινο μέτωπο εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά, καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφτασε μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά τις προσπαθειες που κατέβαλαν είτε από το έδαφος, είτε από αέρος είναι ανήμπορες να περιορίσουν το μέτωπο, που προχωρά με ιλλιγιώδη ταχύτητα ως και τις βραδινές ώρες.

Η νύχτα ήταν μια πραγματική κόλαση για όλους. Στο λιμάνι της Ραφήνας εκτυλίσσεται η απόλυτη τραγωδία αφού εκεί έφταναν το ένα μετά το άλλο σκάφη ιδιωτικά και του λιμενικού, για να μεταφέρουν τις σορούς ανθρώπων, αλλά και άτομα που βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε παραλίες.

Συγγενείς εγκλωβισμένων βρέθηκαν εκεί το βράδυ της Δευτέρας με φωτογραφίες στα χέρια να αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους με αγωνία.

Λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική. 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια των λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών, που παρέμεναν σε ετοιμότητα, για τη μεταφορά από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντων από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Το πρώτο φως της ημέρας όμως αποκαλυψε και το μέγεθος της τραγωδίας. Μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες ήταν αυτή που βρήκαν μέλη του Ερυθρού Σταυρού, όταν εντοπίστηκαν 25 ανθρωποι, παιδιά και ενήλικες, αγκαλιασμένοι και απανθρακωμένοι.

Μεσίστια κυματίζει η σημαία της Βουλής με εντολή του προέδρου Νίκου Βούτση μετά την τραγωδία των πυρκαγιών, που έπληξε την Αττική, την ώρα που η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

 

mesaralive.gr  24 July, 2018 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα