Θέμα mesaralive.gr: Ολοι περιμένουν πράξεις και όχι απλώς δεσμεύσεις για τον Πλατύ ποταμό

mesaralive.gr  03 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Ολοι περιμένουν πράξεις και όχι απλώς δεσμεύσεις για τον Πλατύ ποταμό

Το δεδομένο είναι πως η Μεσαρά δεν μπορεί να δεχτεί άλλη κοροϊδία και δεν αντέχει άλλες δεσμεύσεις

Το δεδομένο είναι πως η Μεσαρά δεν μπορεί να δεχτεί άλλη κοροϊδία και δεν αντέχει άλλες δεσμεύσεις, χωρίς αντίκρισμα. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το έργο της εκτροπής του Πλατύ ποταμού, είναι από αυτά που δεν επιδέχονται άλλη καθυστέρηση, ειδικά με τη λειψυδρία να «χτυπά την πόρτα» όλων.

Με αυτά τα δεδομένα η χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σημαντική, ενώ η επόμενη που θα γίνει πιθανά στις 7 Ιούλη, θα δείξει αν τα όσα είπε ο Υπουργός, είναι στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου.

Αντιδράσεις

Το γεγονός πως από την πλευρά μέρους των παρευρισκόμενων στη συνάντηση, υπηρξαν τοποθετήσεις που φανέρωσαν την αγανάκτηση για την κοροϊδία που έχει δεχτεί η κοινωνία για το συγκεκριμένο έργο και την υλοποίηση του, αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη που έχουν οι Μεσαρίτες για την πραγματοποίηση της εκτροπής του Πλατύ ποταμού.

Ο Υπουργός - όπως μάθαμε- κάποια στιγμή έφυγε από τη συνεδρίαση πριν αυτή ολοκληρωθεί, έπειτα από κάποια σχόλια αγανάκτησης που δικαιολογημένα ακούστηκαν. 

Αυτό που βλέπουν οι κάτοικοι και δεν θέλουν να συνεχιστεί είναι η κωλυσιεργία εδώ και 3,5χρόνια, διάστημα κατά το οποίο έχουν λάβει μόνο υποσχέσεις. Αυτό που τονίζουν είναι οι υποσχέσεις που ακούστηκαν να γίνουν πράξη. Και όχι το έργο να «παγώνει» και να «ξεπαγώνει» περιοδικά...

Επιπλέον αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η αγωνία αιρετών, φορέων και κατοίκων ενισχύεται, καθώς το φράγμα της Φανερωμένης, από πλευράς αποθεματικών, είναι σε οριακό σημείο και δεν διαφαίνεται προοπτική να δώσει νερό για τις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαράς, με συνέπεια να καθίσταται ιδιαίτερα κοστοβόρα η άρδευση για όλους τους παραγωγούς των γύρω περιοχών, αφού αναγκάζονται (όσοι μπορούν) να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές, όπως οι γεωτρήσεις

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Η Δ/νση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων που εμπλέκεται στην μελέτη και κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αναφέρει:

«Με την αρ. πρωτ. ΔΑΕΕ/160/02-03-2018 Απόφαση (ΑΔΑ: ΩΥΧΝ465ΧΘΞ-ΓΘΟ) του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών εγκρίθηκε:

Α. Ο χαρακτηρισμός ως μεγάλου σύνθετου και ειδικού έργου Εθνικού Επιπέδου του έργου: «Συνδυασμένα Έργα Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του Φράγματος Φανερωμένης και των κατάντη αρδευτικών  έργων», με προϋπολογισμό μελέτης 2.000.000,00€ και με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής σε 180.000.000,00€ και

Β. Η ένταξη του έργου στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την παράγραφο 2ο  του άρθρου 49 του Ν. 4412/2016, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες κατασκευής του

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

-Το Φράγμα Πλατύ, χωρητικότητας 21,3 hm3 και το συνοδό του έργου.

-Το Φράγμα Γερακαρίου, χωρητικότητας 1,7 hm3 και το συνοδό του έργο.

-Το Φράγμα Γερακαρίου αποτελεί συμπληρωματικό έργο του Φράγματος Πλατύ. Ο αποθηκευόμενος όγκος των φραγμάτων Πλατύ και Γερακαρίου θα εξυπηρετεί το αρδευτικό έργο της Π.Ε. Ρεθύμνης.

-Την μεταφορά νερού στην Μεσσάρα με αγωγό υπό πίεση εκτιμώμενου μήκους 25km, ο οποίος συνδέει το Φράγμα Πλατύ με το Φράγμα Φανερωμένης.

-Τα Αρδευτικά δίκτυα από το Φράγμα Πλατύ στην Π.Ε. Ρεθύμνης εκτιμώμενης έκτασης 45.000 στρεμμάτων.

-Τον σε λειτουργία ταμιευτήρα του Φράγματος Φανερωμένης, χωρητικότητας 18,0 hm3.

-Τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή Μεσσάρας, έκτασης 36.200 στρεμμάτων και τις προβλεπόμενες επεκτάσεις τους, εκτιμώμενης έκτασης 11.000 στρεμμάτων.

Η λειτουργία των υφιστάμενων έργων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα προτεινόμενα έργα.

Η Μελέτη με τίτλο: «Μελέτη Συνδυασμένων Έργων Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι – Φράγματος Φανερωμένης και τα κατάντη αρδευτικά έργα» προϋπολογισμού 2.000.000,00€ έχει ήδη εγγραφεί στη ΣΑΜΟ72 με ενάριθμο έργο 2017ΣΜ07200009.

Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει:

Επικαιροποίηση των υφιστάμενων Μελετών, οι οποίες εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το φράγμα Πλατύ και το συνοδό του έργο (αγωγός μεταφοράς και αρδευτικά δίκτυα),Εκπόνηση νέων Μελετών για το φράγμα Γερακάρι (Προμελέτη, Οριστική) και το συνοδό έργο άρδευσης και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου».

Το Υπουργείο Υποδομών αναφέρει ότι:

-Με το Αρ. Πρωτ. 1145/44411/09-05-2018 (ΔΑΕΕ 1011/11-05-2018) έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβιβάστηκαν στην ΔΑΕΕ οι υφιστάμενες Μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το φράγμα Πλατύ και τα συνοδά του έργα (αγωγός μεταφοράς και αρδευτικά δίκτυα), σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

-Με βάση τις εν λόγω μελέτες θα συνταχθεί από τη ΔΑΕΕ ο Φάκελος Δημόσιας Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν.4412/16 για τη δημοπράτηση της Μελέτης.

-Μετά την ολοκλήρωση της Μελέτης, η ΔΑΕΕ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της κατασκευής  του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

mesaralive.gr  03 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα