Θετικά μηνύματα για τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς

  14 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Θετικά μηνύματα για τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς

Λόγω της περσινής κακής χρονιάς ιδίως στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, περιζήτητα αναμένεται να καταστούν τα πρώτα αγουρέλαια.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπατσάκη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας «η χρονιά αναμένεται πολύ καλή από την άποψη της παραγωγικότητας και της ποιότητας. Το ελαιόλαδο που θα βγάλουμε φέτος από άποψη ποσότητας θα φθάνει και το 90% της δυναμικότητάς μας και οι ποσότητες από πέρσι θα είναι αυξημένες κατά 30%». Το πρώτο αγουρέλαιο θα το βγάλει ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχει διερευνητικό ενδιαφέρον από εμπόρους. Σε σχέση με τις τιμές ο κ. Μπατσάκης δεν θέλησε να κάνει ακόμα πρόβλεψη. Πέρσι ο Συνεταιρισμός πούλησε το πρώτο αγουρέλαιο προς 4,30 ευρώ το κιλό, ενώ μετέπειτα έκανε πράξεις στα 4,10 ευρώ το κιλό. Στους γειτονικούς Μολάους, όπως μας είπε ο κ. Μπατσάκης τα περσινά ελαιόλαδα φεύγουν με 3,20 και 3,30 ευρώ το κιλό, τώρα.

Εφικτά τα 4 ευρώ στην αρχή λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα, Κώστας Μέλλος

Αισιόδοξος για τη νέα σεζόν εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών – Κτηνοτρόφων Θερμησίας με την επωνυμία «Θερμασία Δήμητρα», κ. Κώστας Μέλλος. Ο Συνεταιρισμός που εδρεύει στην Ερμιονίδα Αργολίδος ξεκίνησε πέρσι με πώληση εξαιρετικού αγουρέλαιου στα 3,95 ευρώ το κιλό, ενώ προς το Δεκέμβριο πούλησε προς 3,85 ευρώ το κιλό, δηλαδή επιτυγχάνοντας σχεδόν μια σταθερότητα ως προς τις τιμές. Ο κ. Μέλλος με βάση και το ενδιαφέρον των εμπόρων που ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται με διερευνητικές κρούσεις, εκτιμά ότι η εκκίνηση φέτος για το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού του θα δοθεί με τιμές γύρω στα 4 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι η δυναμική του εν λόγω Συνεταιρισμού φθάνει τους 200 τόνους ελαιολάδου, τόσες δηλαδή, όσες εκτιμά ο πρόεδρος της οργάνωσης ότι θα παραχθούν και φέτος, αφού υπάρχει ποσότητα αλλά και πολύ καλή ποιότητα, λόγω απουσίας δάκου ή άλλων ασθενειών.

Μπίκας Αλέξανδρος - ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

 

  14 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ