“Θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη και Κύπρος”

  25 December, 2019 ΑΡΘΡΑ
“Θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη και Κύπρος”

Οργή για τη συμφωνία Ερντογάν με Σάρατζ!


NEWSIT / ΚΟΣΜΟΣ /

Λιβύη: Οργή για τη συμφωνία Ερντογάν με Σάρατζ! “Θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη και Κύπρος”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 25.12.2019 | 16:07
NEWSIT NEWSROOM
[Λιβύη: Οργή για τη συμφωνία Ερντογάν με Σάρατζ! “Θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη και Κύπρος”]
Facebook Twitter

Οργισμένες δηλώσεις από τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Τομπρούκ. «Δεν έχει δουλειά ο Σάρατζ να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες». Η συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν Κρήτη και Κύπρος, είπε. Άγρια προσωπική επίθεση στον Ερντογάν! «Ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου».

Βαριές εκφράσεις για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συμφωνία που υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες με τη Λιβύη και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, χρησιμοποίησε ο απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συμφωνία του Ερντογάν με τον Σάρατζ για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο, η οποία «σβήνει» από το… χάρτη την Κρήτη κι άλλα ελληνικά νησιά, προκαλεί αντιδράσεις στη Λιβύη. Η χώρα, άλλωστε, είναι χωρισμένη στα δυο, με δυο κυβερνήσεις, μια αυτή της Τρίπολης και μια αυτή της Βεγγάζης.

«Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου», δήλωσε την Τετάρτη (25.12.2019) ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τομπρούκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.

 

Ο Νάγιεντ είναι απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι (σ.σ. με τον οποίο συναντήθηκε πριν από μερικές ημέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας), του επικεφαλής της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και αντιτίθεται στην GNA, που εδρεύει στην Τρίπολη, με πρωθυπουργό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

“Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα (…), από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες”, είπε ο Νάγιεντ, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας “φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή”.

Ο Νάγιεντ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετηθούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

«Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν Οθωμανός σουλτάνος»

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι δεν σταμάτησε στη συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή τις επικρίσεις του για το μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Δεν… κράτησε τα λόγια του ούτε για τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις.

Click4more Μητσοτάκης από την Κάσο: Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητά με κάθε μέσο! Δεν γίνεται διάλογος με εκβιασμούς και προκλήσεις

Κατηγόρησε τον Ερντογάν πως ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. “Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου”, είπε.

Ο Νάγιεντ εξέφρασε ανησυχία για ορισμένες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο Λίβυοι τουρκικής καταγωγής -αναφερόμενος προφανώς στην οθωμανική καταγωγή τους. Ο Νάγιεντ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτό “προσβολή” για τους Λίβυους.

“Είμαστε όλοι Λίβυοι. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση τη φυλή, επειδή αυτός είναι ένας ρατσισμός μιας περασμένης εποχής, της δεκαετίας του 1920 και ’30. Ίσως ο Ερντογάν να ακολουθεί τον ρατσισμό του Ατατούρκ, όμως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές στη Λιβύη. Οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι Τίμπου, οι Τουαρέγκ, οι Αμαζίγκ είναι όλοι ίσοι. Δυστυχώς, ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των Λίβυων και ουσιαστικά να εμφανίσει τους Λίβυους οθωμανικής καταγωγής σαν την πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας και ισχυρίζεται ότι έρχεται για να τους υπερασπιστεί!”, τόνισε.

 

  25 December, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα