Τι αλλάζει στις συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

  11 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Τι αλλάζει στις συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Για τις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις συντάξεις και την συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Όπως είπε ο υφυπουργός, σήμερα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή ένας αγρότης χρωστά έως 6.000 ευρώ, τότε το χρέος του παρακρατείται από τη σύνταξή του, σε 60 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, πλέον, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των μη μισθωτών, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ (για ελεύθερους επαγγελματίες) από 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα και έως 10.000 ευρώ για αγρότες από 6.000 ευρώ, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως σημείωσε, οι προϋποθέσεις είναι ο ασφαλισμένος να έχει φτάσει στο όριο της συνταξιοδότησης, δηλαδή στα 67 έτη, να έχει καταβάλει για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές και, τέλος, να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η διάταξη ορίζει επίσης ότι τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, όταν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ στην περίπτωση των αγροτών.

«Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, όσο το ποσό της οφειλής είναι μεταξύ 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ, παρακρατείται το 60% της σύνταξης και, όταν αυτό φτάσει τις 20.000 ευρώ, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και στη ρύθμιση για την απασχόληση των συνταξιούχων.

 

  11 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα