Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος - Η νέα φόρμουλα

  25 September, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος - Η νέα φόρμουλα

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα Μαζί» το πρωί της Κυριακής.

Με τους νέους λογαριασμούς που θα αρχίσουν να λαμβάνουν οι καταναλωτές, όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, τις επόμενες εβδομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν συγκριτικά δεδομένα για την κατανάλωση ρεύματος με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης και να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας των 5 λεπτών, που θα δίνεται στα νοικοκυριά που καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15%, αφού το σύστημα της κλιμακωτής επιδότησης θα διατηρηθεί το χειμώνα.

Οπως είπε ο υπουργός, στους λογαριασμούς τις επόμενες εβδομάδες θα αναγράφεται η μέση ημερήσια κατανάλωση ώστε να προκύπτει η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Επειδή οι κύκλοι μέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί, χρόνο με το χρόνο, άρα ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει κάθε μετρητής, κάθε ρολόι ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζει πόσο είχε καταναλώσει το συγκεκριμένο ρολόι την αντίστοιχη περσινή περίοδο και θα το συγκρίνει με τη φετινή», σχολίασε.

«Στους λογαριασμούς ρεύματος σκοπεύουμε τις επόμενες εβδομάδες να αναγράφεται πάνω η μέση ημερήσια κατανάλωση που έχει το νοικοκυριό και η σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο». 

Τι συμβαίνει αν το σπίτι ήταν κλειστό;

Το 90% των νοικοκυριών συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη κλίμακα, έχουν δηλαδή την μεγάλη οριζόντια επιδότηση, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Δυο στα 10 νοικοκυριά, που περνούν τις 500KWh το μήνα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το μπόνους μειώνοντας τον λογαριασμό με εξοικονόμηση 15%. 

Ωστόσο τι συμβαίνει αν το σπίτι ήταν κλειστό ή ενοικιάστηκε φέτος για πρώτη φορά; 

«Αν κάποιος έχει πάει για πρώτη φορά φέτος στο σπίτι, το έχει νοικιάσει για πρώτη φορά φέτος, ο στόχος είναι είναι να μείνει στις 500 κιλοβατώρες το μήνα. Αυτό σημαίνει 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης στο 4μηνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:    

«Αυτός που νοικιάζει για πρώτη φορά φέτος και άρα δεν υπάρχει σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το σπίτι ήταν άδειο, η προσπάθεια που θα κάνει από μόνο του το νοικοκυριό είναι να είναι στην πρώτη κλίμακα στις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Ενα σπίτι 100-120 τ.μ. ακόμη κι αν θερμαίνεται με ένα κλιματιστικό,  μπορει να είναι σε αυτή την κλίμακα». 

«Έστω ότι ένα νοικοκυριό έχει 700 - 800 κιλοβατώρες κατανάλωση το μήνα. Για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα θα πάρει τη μεγάλη επιδότηση. Για τις υπόλοιπες 200-300 κιλοβατώρες θα πάρει επιδότηση που απορροφά όχι το 90% αλλά περίπου το 85% της αύξησης, άρα η διαφορά είναι μικρή».            

Φουσκωμένη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και μετά τις 500 κιλοβατώρες θα εξασφαλίζουν όσα νοικοκυριά καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% τον Οκτώβριο σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου μήνα το 2021, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Bonus εξοικονόμησης

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα είναι κλιμακωτή και θα διαμορφώνεται σε 0,436 €/KWH για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWH. Για τις επόμενες δύο κλίμακες (501-1000kWh και πάνω από 1000 KWH) η επιδότηση θα είναι 0,386 €/KWH και 0,336 €/KWH αντίστοιχα.

Σε αυτές τις δύο κλίμακες όμως, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 0,50 €/KWH και θα «προβιβάζεται με το μπόνους στην αμέσως προηγούμενη κλίμακα εκπτώσεων.

Υπολογισμός με βάση την μέση ημερήσια κατανάλωση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» ο υπολογισμός για την κατανάλωση του 2021 θα γίνεται με βάση τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εμπεριέχουν και την κατανάλωση του Οκτωβρίου της περσινής χρονιάς.

Για παράδειγμα τιμολόγια για κατανάλωση από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2021 ή από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο του 2022.

Το υπουργείο θα μετράει τη συνολική κατανάλωση και των 4 μηνών διαιρώντας την με το 120 ή το 123, που είναι οι ημέρες του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και θα καταλήγει στην μέση ημερήσια κατανάλωση.

Αντιστοίχως θα κάνει την ίδια πράξη και για τον εφετινό Οκτώβριο με τους εκκαθαριστικούς που θα περιλαμβάνουν και την κατανάλωση Οκτωβρίου και έτσι θα γίνεται - σε μηνιαία όμως βάση - η σύγκριση.  

Ποιοι θα δουν πρώτοι το bonus

Οι πρώτοι καταναλωτές που θα δουν αν βρίσκονται εντός μπόνους θα είναι αυτοί που θα λάβουν εκκαθαριστικό αρχές Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι, μέχρι να γίνει η σύγκριση, θα πληρώνουν τα ποσά που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανά κλιμάκιο και θα παίρνουν αναδρομικά το μπόνους εφόσον επιτυγχάνουν το στόχο εξοικονόμησης. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο σύστημα θα ισχύσει σε πρώτη φάση για τον Οκτώβρη.

 

  25 September, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ