«Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι τεράστιο στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού»...

Βίκυ Παπατζίκου   14 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
«Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι τεράστιο στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού»...

Φωτο: patrasevents.gr

Τη δική του ενορχηστρωτική πινελιά βάζει ο συνθέτης Άγγελος Αντωνάτος, στο νέο του άλμπουμ, διασκευάζοντας έργα του μεγάλου Έλληνα μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Από την «Όμορφη Πόλη» και το «Άσμα Ασμάτων» στο «Χάθηκα», τα «Δακρυσμένα Μάτια» και το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», ο Άγγελος Αντωνάτος στο πιάνο, με την ερμηνευτική συμβολή της Αναστασίας Γκολγκάκη Αντωνάτου, παρουσιάζει ένα μοναδικό ταξίδι στις κορυφαίες δημιουργίες.

«Για μένα, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι τεράστιο στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, με παγκόσμια επιρροή, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο συνθέτης Άγγελος Αντωνάτος.

Σημαντικό εξίσου είναι το γεγονός, ότι οι μουσικές του πρόβαλαν πλειάδα εξαίρετων ποιημάτων στο ευρύ κοινό» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Άγγελος Αντωνάτος.

Και εξηγεί πώς προέκυψε αυτό το ξεχωριστό εγχείρημα: «Όταν το 2014 κυκλοφόρησα δίσκο-αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Βερίτη, κέντρισα το ενδιαφέρον δισκογραφικής εταιρείας που έχει συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Πίστεψαν πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διασκευάσω μουσικά έργα του με το δικό μου προσωπικό ύφος. Για μένα ήταν μεγάλη τιμή και πρόκληση.

Το έκανα με σεβασμό προς τον ίδιο και προς το κοινό.

Πιστεύω πως παρουσιάζω ένα άλμπουμ του οποίου όλα τα κομμάτια είναι εμπνευσμένα και βγαλμένα μέσα από την καρδιά μου.

Μεγάλο ρόλο στη συγκεκριμένη επιλογή των τραγουδιών έπαιξαν και οι στίχοι τους και πιστεύω ότι η μουσική μου επηρεάστηκε πολύ και από αυτούς».

Σε ηλικία 7 ετών, ο Άγγελος Αντωνάτος μυείται στον κόσμο της μουσικής, ξεκινώντας με ένα αρμόνιο στο σπίτι του και συνεχίζοντας για κάποια χρόνια ως αυτοδίδακτος.

Έκτοτε ακολουθεί σπουδές κλασικού πιάνου και ασχολείται με τη σύνθεση και την ενορχήστρωση, εστιάζοντας το προσωπικό του ενδιαφέρον σε αυτό που τον εμπνέει, δηλαδή στο neoclassical και soundtrack μουσικό ύφος.

Μιλώντας ο ίδιος για τις μουσικές επιρροές του, λέει: «Νομίζω πως είχα και έχω μεγάλη γκάμα επιρροών. Η βυζαντινή και η κλασσική μουσική καθώς και η ελληνική παραδοσιακή είναι μέσα σε αυτές. Όπως επίσης, οι ροκ μπαλάντες και το new age neoclassical είδος. Ιδιαίτερα μου αρέσει όμως η soundtrack μουσική, η οποία θα έλεγα ότι είναι η αδυναμία μου, καθώς με ελκύει και με μαγνητίζει η μουσική επένδυση ταινιών».

Όσο για τα μουσικά του πρότυπα, διευκρινίζει: «Υπάρχουν πολλοί συνθέτες σε Ελλάδα και εξωτερικό των οποίων τη δουλειά θεωρώ αξιόλογη.

Όμως ποτέ δεν είχα κάποιο πρότυπο, γιατί θέλω με τη μουσική να εκφράζω εμένα. Άλλωστε νιώθω πως η μουσική του κάθε συνθέτη είναι και πρέπει να είναι προσωπική του υπόθεση».

Για τον μουσικό «πηγή έμπνευσης αποτελεί η ιστορία που συνοδεύει την κάθε μουσική και που αποτυπώνεται με στίχους ή με εικόνα. Αυτά όλα σε συνδυασμό με τη δική μου ψυχοσύνθεση, φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στην κρίση και πώς μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη, τονίζει: «Πιστεύω πως η κρίση, όπως και όλες οι δυσκολίες στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι εφαλτήρια στο να γίνουν οι κατάλληλες ζυμώσεις στο εσωτερικό του, ώστε να γεννηθεί η ανάγκη για έκφραση μέσα από την τέχνη.

Είναι όμως αντιφατικό το γεγονός, πως η κρίση από τη μια σε εμπνέει, αλλά από την άλλη σου περιορίζει την εμβέλεια και τα μέσα έκφρασης σου.

Παρόλα αυτά, κάθε ποιοτική δημιουργία είναι ένα βάλσαμο για τις καρδιές των ανθρώπων».

Στο ερώτημα αν θα έφευγε από την Ελλάδα, αναζητώντας στο εξωτερικό τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, απαντά: «Αυτό που με κρατά στην χώρα μου δεν είναι τα υλικά ούτε η πιθανή προοπτική του πλουτισμού.

Είναι τόσο μεγάλος ο πνευματικός πλούτος της Ελλάδας που κανένας Έλληνας μέσα στο βαθύτερο "είναι" του, δεν μπορεί να νιώθει φτωχός, εάν το επιλέξει».

Τη δική του άποψη για το μέλλον ενός καλλιτέχνη με προσόντα στην Ελλάδα, εκφράζει ο συνθέτης: «Αν το ζήτημα ενός καλλιτέχνη δεν είναι ο πλουτισμός αλλά η έκφραση του εαυτού του, τότε μπορεί να βρει τον δρόμο του κάνοντας κάποιες μεγαλύτερες προσωπικές θυσίες.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν τον καλλιτέχνη, ως έναν ταξιδιώτη της ζωής που την καταγράφει και την αποτυπώνει με την τέχνη του. Βέβαια είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητά να ζήσει από αυτό. Εάν όντως έχει τα προσόντα, τότε είναι κοντά σε αυτήν τη δυνατότητα».

Ο Άγγελος Αντωνάτος εκτός από τον καθημερινό του στόχο που είναι η μουσική επένδυση ταινιών, σχεδιάζει «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» να προχωρήσει στη δημιουργία του δεύτερου μέρους του αφιερώματος στον ποιητή Γ. Βερίτη, που αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, msn.com

 

Βίκυ Παπατζίκου   14 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ