Τουρισμός: Δυναμική εκκίνηση το πρώτο 3μηνο του 2024

  02 April, 2024 ΑΡΘΡΑ
Τουρισμός: Δυναμική εκκίνηση το πρώτο 3μηνο του 2024

Με εξαιρετικές επιδόσεις έκλεισε το πρώτο 3μηνο του 2024 για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τους πρόδρομους δείκτης που έχουν δημοσιοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι η Ελλάδα οδεύει προς νέο ρεκόρ, τόσο εισπράξεων όσο και αφίξεων, σπάζοντας αυτό που επετεύχθη το περασμένο έτος.

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ισχυρή άνοδο για τον Ιανουάριο. Επίσης οι προκρατήσεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό που σε κάποιες περιοχές, φτάνουν ακόμη και το 15%.

Ισχυρό είναι επίσης και το ενδιαφέρον των ξένων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά και στους tour operator ανά την υφήλιο.

Επιμήκυνση περιόδου από το ... παράθυρο

Παράλληλα ένα ακόμη στοιχείο, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μεν αρνητικό, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση δείχνει να βολεύει την «ελληνική βαριά βιομηχανία», είναι και το γεγονός ότι οι τουρίστες αρχίζουν και αναζητούν περιόδους για τις διακοπές τους, έξω από το καυτό 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου, κάτι που κρατάει ζωντανή την αγορά σε περιόδους όπως το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή στα ελληνικά αεροδρόμια η επιβατική κίνηση έχει πραγματικά εκτοξευθεί σε μία περίοδο που δεν είναι η πλέον ισχυρή της χρονιάς. Τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο το πρόσημο ήταν καθαρά θετικό σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Σε ότι αφορά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος, η επιβατική κίνηση των Ιανουάριο έκλεισε κατά 10,7% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριου 2023, ενώ ο Φεβρουάριος, που αποτελεί έναν υποτονικό μήνα, παρουσίασε αύξηση στην κίνηση των επιβατών 18,4% φθάνοντας τους 1,6 εκατ. επιβάτες.

Μάλιστα τόσο η εγχώρια όσο κι η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023, που αποτελεί τη νέα χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο, κατά 11,8% και κατά 21,5% αντίστοιχα.

Θετικό πρόσημο είχαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα τα 14 εξ αυτών που διαχειρίζεται η Fraport (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη και Σκιάθος), παρότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στα νησιά παραμένουν κλειστές, η επιβατική κίνηση έφτασε τον Φεβρουάριο τους 636.866 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 13,9% περισσότερους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αυξημένες οι πτήσεις το 2μηνο 

Μάλιστα αυξημένες κατά 12,8% ήταν και οι πτήσεις. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δε, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece) η επιβατική κίνηση καταγράφηκε αυξημένη κατά 12,2%, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η μέση πληρότητα τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε το 41% έναντι 38,1% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον Φεβρουάριο δε εκτινάχθηκε στο 46% έναντι 43% πέρυσι.

Υψηλότερη η μέση τιμή 

Ανοδικά κινήθηκε και η μέση τιμή φτάνοντας τον πρώτο μήνα του έτους στα 78 ευρώ έναντι 64 ευρώ πέρυσι.

Πάντως τον Φεβρουάριο του 2024 παρουσίασε μία μικρή κάμψη έναντι τον Ιανουάριο του 2024 με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 71 ευρώ. Ωστόσο σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο η τιμή είναι υψηλότερη, αφού η μέση δαπάνη έφτανε τα 65 ευρώ.

 

  02 April, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα