Τουρκία: Ξεπερνούν τις 41.000 οι νεκροί απο το σεισμό

  20 February, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τουρκία: Ξεπερνούν τις 41.000 οι νεκροί απο το σεισμό

Ο σεισμός στην Τουρκία άφησε πολλά προβλήματα πίσω του. Καταρχήν από πλευράς νεκρών, ήδη μετρά 41.020 νεκρούς και πάνω από 100.000 τραυματίες από την δόνηση των 7,8 Ρίχτερ, που κανείς δεν μπόρεσε να την προλάβει.

Την ίδια ώρα ανατριχιαστική είναι η εκτίμηση ότι κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι βρίσκονται θαμμένοι χιλιάδες νεκροί. Εκτός από την τραγωδία, οι συνέπειες της οποίας ακόμη δεν έχουν φανερωθεί σε όλη τους την έκταση, η Τουρκία είναι αντιμέτωπη και με τον φόβο για έναν νέο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τι ανέφερε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού

Οι Τούρκοι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι ένας μεγάλος σεισμός θα συμβεί στην Κωνσταντινούπολη. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι «εμείς προετοιμαζόμασταν για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης».

Ο Σοϊλού δήλωσε: «Όπως είναι φυσικό, απο το 1999 η Τουρκία προετοιμάζεται για σεισμό. Στην πραγματικότητα η προετοιμασία μας ήταν για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης. Δηλαδή στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε τα πάντα για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης πως θα βοηθήσουμε τους πολίτες και τι μέτρα θα λάβουμε. Βέβαια και το ρήγμα της Ανατολίας στο Καχραμάνμαρας ήταν σημαντικό».

Δείτε το βίντεο

Ρατσισμός και αβεβαιότητα

Για την ώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 εκατομμύρια Τούρκους, που θα πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, αλλά στο νούμερο αυτό δεν προστίθενται οι Σύροι και από τις δύο πλευρές των συνόρων της μεγάλης καταστροφής, που θα οδηγηθούν να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο –που αλλού, στην Ευρώπη – μέσα από την Ελλάδα.

Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα για το ρατσισμό και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, έκαναν την εμφάνιση τους στο διεθνή Τύπο αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Ο ρατσισμός κατά των Σύρων, που πυροδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, η οποία μετέτρεψε 3.7 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους, έχει εκραγεί από τους σεισμούς», έγραφε χθες η Le Monde.  

Η μη κυβερνητική οργάνωση Stockholm Center for Freedom παρουσίαζε στην ιστοσελίδα της την ιστορία ενός Σύρου πρόσφυγα, που κινδύνευσε με τη ζωή του, όταν πήγε να πάρει από τα συντρίμμια της Τουρκάλας εργοδότριας του τα πράγματα της.

Ακόμη κι όταν εκείνη έτρεξε προς υπεράσπιση του, οι υπόλοιποι Τούρκοι, πληγέντες και οι ίδιοι, φώναζαν ότι «οι Σύροι κλέβουν ότι απέμεινε από τα σπίτια μας, ενώ ακόμα δεν έχουν σιγήσει οι φωνές των δικών μας ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια».

Ο θρήνος μεγάλος, η οργή ξέχειλη προς κάθε κατεύθυνση.

 

  20 February, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ