Τρία «αγκάθια» για τους αγρότες στο υπουργικό... τραπέζι

  20 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τρία «αγκάθια» για τους αγρότες στο υπουργικό... τραπέζι

Μέσα από το newshub.gr εχουν αναδειχθεί τα θέματα του κρητικού αμπελώνα, των αποζημιώσεων στις ελαιοκομικές καλλιέργειες, αλλά και της διαδικασίας της οινικής απόσταξης

Αυτά τα τρία σημαντικά θέματα για τους αγρότες της Κρήτης δρομολογούνται, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρόντος και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, Μανώλη Χνάρη.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος ο φάκελος διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις πληγείσες καλλιέργειες της Κρήτης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που αφορά κυρίως τη μεγάλη ζημιά από το δάκο την περασμένη ελαιοκομική περίοδο, και θα σταλεί στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης έκανε αποδεκτή πρόταση της Περιφέρειας να προχωρήσει η αναμπέλωση, σημειώνοντας πως θα πρέπει να προχωρήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ αποδέχθηκε και θα προχωρήσει κανονικά η απόσταξη τη φετινή χρονιά.

«Πρόκειται για εξελίξεις που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα στο νησί. Είμαστε σε συνεργασία με τον Υπουργό, για την στήριξη του πρωτογενή τομέα και των αγροτών μας. Θα προχωρήσει η απόσταξη και η αναμπέλωση ενώ ο φάκελος για τις αποζημιώσεις των ζημιών φεύγει για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Τα αποστακτήρια

Βέβαια για το θέμα των αποστακτηρίων που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν ακόμη εμπόδια. Και αυτό που «καίει» τους αγρότες είναι ότι μέσα σε ένα μήνα περίπου θα ξεκινήσει ο τρύγος!

Οπότε πρέπει να ξεκινήσουν να αδειάζουν οι δεξαμενές. Πρέπει να δούμε ποια αποστακτήρια θα ενεργοποιηθούν, γιατί δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Ο φάκελος

Την ίδια ώρα, όπως έχει γράψει το newshub.gr στα χέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ο φάκελος που αφορά τους ελαιώνες της Κρήτης και τις αποζημιώσεις για τις περσινές καταστροφές.

Πρόκειται για έναν φάκελο, το περιεχόμενο του οποιου ειναι τεκμηριωμένο από όλες τις απόψεις, όπως αναφέρει μιλώντας στο newshub.gr o πρόεδρος των αμπελουργών -ελαιοπαραγωγών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στις Βρυξέλλες, στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. προκειμένου να εξετάσει το φάκελο και να αποφανθεί για τη χορήγηση ή όχι των αποζημιώσεων.

Εκφράζεται όμως η αισιοδοξία ότι η έκβαση του θα ειναι αίσια και οι ελαιοπαραγωγοί θα δουν να φτάνει σε αυτούς μια ικανοποιητική οικονομική στήριξη.

Τα αμπέλια

Σε ό,τ αφορά την αναμπέλωση και την κατάσταση στα αμπέλια η κατάσταση είναι απελπιστική. Το newshub.gr πραγματοποίησε πριν λίγα 24ωρα αυτοψία σε αμπελώνες του Νομού και ο φακός κατέγραψε τις εικόνες καταστροφής, αλλά και την απογοήτευση των ίδιων των αγροτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αμπελουργού και μέλους της ΟΑΣΝΗ Μιχάλη Καμπιτάκη, στο αμπέλι του οποίου βρεθήκαμε για να δούμε από κοντά τη ζημιά που προκάλεσε ο νοτιάς στα σταφύλια του, που είναι επιλεγμένο σουλτανί, ποιότητας Τόμπσον, το οποίο προορίζεται για τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας.

 

  20 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα