Υπογλυκαιμικό σοκ στη βιομηχανία της σοκολάτας.

mesaralive  01 March, 2015 ΓΝΩΜΕΣ
Υπογλυκαιμικό σοκ στη βιομηχανία της σοκολάτας.

φωτο:oneirokriths123.com

Επιτέλους, αρχίζει να υποχωρεί η τρέλα με τη σοκολάτα.

Η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής σημαίνει πως οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να περικόψουν τις δαπάνες τους και η ζήτηση για κακάο θα αυξηθεί το 2015 με τον αργότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, προβλέπει η Rabobank International.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τζίρος 114 δισ. δολαρίων που εκτιμάται ότι θα κάνει εφέτος η παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας.

Η μείωση της κατανάλωσης έρχεται μετά τρία συνεχόμενα χρόνια αύξησης των προθεσμιακών συμβολαίων για το κακάο.

Η αύξηση του κόστους των υλικών ανάγκασε τις Hershey Co και Mondelez International Plc, ιδιοκτήτριες εταιρείες των μπισκότων Oreo, να αυξήσουν τις τιμές.

Η άνοδος των τιμών οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό κακάο στον κόσμο, οι καλλιεργητές μόλις συνέλεξαν τη μεγαλύτερη παραγωγή όλων των εποχών ακριβώς τη στιγμή που αρχίζει να μειώνεται η ζήτηση.

Η επεξεργασία κακάο μειώθηκε στην Ασία, την Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, δηλαδή την περίοδο όπου κορυφώνονται οι πωλήσεις της βιομηχανίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα.

«Η σοκολάτα είναι ένα από αυτά τα πράγματα που γίνεται πολυτέλεια σε δύσκολους καιρούς», λέει ο κ. Σαμίρ Σαμάνα, αναλυτής της Wells Fargo.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια κακάο έχουν υποχωρήσει κατά 14% από τον Σεπτέμβριο οπότε είχαν βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η τιμή του κακάο θα υποχωρήσει μέχρι τα 2.400 δολάρια ανά μετρικό τόνο ή κατά 18% μέχρι το τέλος του 2015.

Ωστόσο η ύπαρξη σταθερής ζήτησης κακάο στις ΗΠΑ αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές.

Οι λιανικές πωλήσεις σοκολάτας ανήλθαν το 2014 στο ποσό των 3,88 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 2,4%, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IRI με έδρα το Σικάγο.

«Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις στη βιομηχανία κακάο ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για σοκολάτα», εξηγεί ο Μπιλ Πιρς, αντιπρόεδρος της εταιρείας μεσιτείας McKeany Flavell με πελάτες όπως η Barry Callebaut, η μεγαλύτερη εταιρεία χονδρικής επεξεργασίας σοκολάτας.

Μπορεί οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων κακάο να έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 1% τους τελευταίους 12 μήνες, παραμένουν όμως κατά 84% υψηλότερα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Το 2014 οι κατασκευαστές σοκολάτας αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους ώστε να καλύψουν το αυξημένο κόστος.

Όμως η αύξηση της τιμής περιόρισε την όρεξη των πελατών...

ΠΗΓΗ:MSN.COM

 

mesaralive  01 March, 2015 ΓΝΩΜΕΣ