Υψηλή πυκνότητα πληθυσμών μύγας στα εσπεριδοειδή

Δούσκα Ελένη  22 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ
Υψηλή πυκνότητα πληθυσμών μύγας στα εσπεριδοειδή

Στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς ξεκινάει η αλλαγή χρώματος των καρπών (αποπρασινισμός) και αρχίζουν να γίνονται ευάλωτοι στις προσβολές της μύγας Μεσογείου.

Οι προσβεβλημένοι καρποί διακρίνονται εύκολα διότι κιτρινίζουν πρόωρα και πέφτουν, ενώ οι ποικιλίες με λεπτό φλοιό είναι περισσότερο ευαίσθητες στις προσβολές, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Στο  δίκτυο  παγίδευσης παρουσιάζεται αύξηση των συλλήψεων, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου. Μάλιστα, αναφέρεται ότι λόγω της υψηλής  πυκνότητας  πληθυσμών που παρουσίασε  το καλοκαίρι αναμένονται επιζήμιοι πληθυσμοί στις περιοχές καλλιέργειας. 

Συστήνεται άμεση ανάρτηση ετοιμόχρηστων παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ή προσέλκυσης και παγίδευσης της μύγας στους παραγωγούς που επιλέγουν ως μέθοδο καταπολέμησης τη μαζική παγίδευση. Η μέθοδος είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν η ανάρτηση των παγίδων γίνεται πριν την ωρίμανση, με χαμηλούς πληθυσμούς όπως συμβαίνει τώρα στις πρώιμες ποικιλίες. Εάν δεν εφαρμόζεται ομαδικά ή εκτεταμένα σε μια περιοχή πρέπει να ενισχύεται η περίμετρος του οπωρώνα με επιπλέον παγίδες. H μαζική παγίδευση προτείνεται και σε βιολογικές καλλιέργειες γιατί δρα εκλεκτικά και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και τον καταναλωτή.

-Οι προσβεβλημένοι από τη μύγα καρποί είτε βρίσκονται πάνω στα δέντρα είτε βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος πρέπει να συλλέγονται και να παραχώνονται ή να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

-Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν όταν ωριμάσουν ο καρποί ανάλογα με την ένταση της προσβολής και επαναλαμβάνονται για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη προστασίας της  παραγωγής.

Διαλευρώδεις: Την ίδια ώρα οι διαλευρώδεις προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση σε περιοχές με αυξημένη υγρασία. Οι γεωπόνοι ζητούν από τους καλλιεργητές να προχωρήσουν σε δειγματοληψίες νεαρής βλάστησης σε περιοχές που ο διαλευρώδης αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς, όπως στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Ρεθύμνου, όπου ήδη έχουν εμφανιστεί ωοτοκίες στα τρυφερά φύλλα. Η χημική αντιμετώπιση της φθινοπωρινής γενιάς θα γίνει στο στάδιο των νεαρών εκκολαπτόμενων προνυμφών.

 

agronews.gr

 

Δούσκα Ελένη  22 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ