Ζαμπονοτυρόπιτα με αρωματική σάλτσα ντομάτας

www.lambrosvakiaros.com  17 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
Ζαμπονοτυρόπιτα με αρωματική σάλτσα ντομάτας

ΥΛΙΚA

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
30 γρ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (χοντροκομμένη)
100 – 120 γρ. πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
250 γρ. χυμό τομάτας
80 γρ. ζωμό λαχανικών ή νερό
Αλάτι – πιπέρι
10 – 12 λεπτές, μεγάλες φέτες καπνιστό ζαμπόν
200 γρ. τυρί γκόυντα (τριμμένο)
4 – 5 κλωναράκια θυμάρι
1 κρόκο αυγού + 15 γρ. νερό (χτυπημένα μαζί)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά και προσέχουμε να μην μας μαυρίσει, γιατί θα βγάλει πικρή γεύση στο φαγητό.
Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά, ή έως ότου η σάλτσα αρχίζει να πήζει. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και την πολτοποιούμε σε ένα μούλτι, μπλέντερ ή πολτοποιητή χειρός.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Σε ένα χαμηλό ταψί του φούρνου (τα ταψιά που έχει ο φούρνος με την αγορά του) ή άλλο μεγάλο χαμηλό ταψί, με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια του.
Σε μια καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τα φύλλα σφολιάτας σε μέγεθος τέτοιο ώστε αν ακουμπήσουμε από πάνω της το ταψί να βλέπουμε περιμετρικά ένα δάχτυλο ζύμης. Διπλώνουμε τη σφολιάτα στη μέση (απλά για να μας βοηθήσει να τη μεταφέρουμε) και βάζουμε στο ταψί καλύπτοντας όλη του την επιφάνεια (με τις άκρες να εξέχουν ελαφρώς εξωτερικά του ταψιού).
Με ένα κουτάλι απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας τη σάλτσα, η οποία έχει κρυώσει πάρα πολύ καλά. Καλύπτουμε με τις φέτες του καπνιστού ζαμπόν, τη σάλτσα και τέλος πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και το θυμάρι σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας που και αυτό έχουμε ανοίξει με τον πλάστη και γυρίζουμε τις άκρες όμορφα προς τα μέσα. Με την άκρη ενός πιρουνιού πιέζουμε περιμετρικά τη σφολιάτα (στο σημείο που διπλώσαμε) και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά της με το αυγό.
Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή έως ότου ροδίσει και ψηθεί καλά. Τη σερβίρουμε ζεστή.

 

www.lambrosvakiaros.com  17 November, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα