11 γλυκές και αλμυρές συνταγές για απίθανη μπουγάτσα

  29 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
11 γλυκές και αλμυρές συνταγές για απίθανη μπουγάτσα

Σύμφωνα με τα λεξικά, η λέξη μπουγάτσα ή μπογάτσα, όπως και το μεσαιωνικό πογάτσα και το τουρκικό bogaca προέρχονται από το λατινικό focaccia και αυτό με τη σειρά του έχει προέλθει από το panis focacius που σημαίνει φουρνισμένο αρτοσκεύασμα.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της μπουγάτσας που τη διαφοροποιεί από άλλες πίτες δεν είναι η γέμιση αλλά το φύλλο της και ο τρόπος που αυτό διπλώνεται σαν φάκελος για να την περικλείσει. Πιο γνωστή και διαδεδομένη σήμερα, ιδίως στη Νότια Ελλάδα, είναι η μπουγάτσα με κρέμα ωστόσο το είδος της γέμισης ποικίλλει: συνήθως οι αλμυρές εκδοχές είναι με τυρί ή κιμά, αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές, λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακές. Στην κατηγορία «γλυκιά μπουγάτσα», εκτός από αυτήν με κρέμα, συναντάμε επίσης την μπουγάτσα με σοκολάτα (νεότερη προσθήκη στο ρεπερτόριο των μπουγατσατζίδικων). Γλυκιά είναι και η σκέτη μπουγάτσα, χωρίς γέμιση, που οι πλανόδιοι στις γειτονιές διαλαλούσαν παλιά ως «Πολίτικη αυθεντική μπουγάτσα» κι αποτελείται μόνο από φύλλο διπλωμένο έτσι που να κάνει πολλές στρώσεις και πασπαλισμένο με ζάχαρη.

Το φύλλο της μπουγάτσας είναι πολύ ιδιαίτερο και θέλει τέχνη να ανοιχτεί, γιατί δεν χρησιμοποιούν ξύλινη βέργα αλλά μόνο το χέρι. Χωρίζουν τη ζύμη σε μπαλίτσες, τις αλείφουν με καθαρό βούτυρο ή φυτικό λίπος και αφού τις ξεκουράσουν, τις πιέζουν στον πάγκο, να πλατύνουν και να γίνουν σαν ζύμη πίτσας. Έπειτα αρχίζουν να τα τεντώνουν αλείφοντας συχνά με βούτυρο και να τα πετούν στον αέρα, γι’ αυτό και το φύλλο της μπουγάτσας λέγεται και «φύλλο αέρος». Με τα τεντώματα και τα τινάγματα, σταδιακά γίνεται μεγάλο και λεπτό σαν σεντόνι.

Εμείς δεν θα σας ζητήσουμε να ανοίξετε φύλλο. Σας δίνουμε ωραίες και εύκολες συνταγές με φύλλο του εμπορίου και διάφορες γεμίσεις.

Δείτε εδώ 11 συνταγές για μπουγάτσα

 

  29 November, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα