Αγρότες: Κίνδυνος εξάπλωσης μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα

  19 November, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αγρότες: Κίνδυνος εξάπλωσης μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα

Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις απειλούν να γίνουν η επόμενη πανδημία

Καθώς η αντιμικροβιακή αντίσταση (AMR) αυξάνεται δραστικά απειλώντας να μετατραπεί σε επόμενη πανδημία με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, τα συστήματα γεωργικών τροφίμων και τις οικονομίες, ο FAO καλεί παράγοντες από όλους τους τομείς, από αγρότες έως μάγειρες, παραγωγούς στους καταναλωτές, να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωση μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα.

Αυτή η Εβδομάδα Παγκόσμιας Αντιμικροβιακής Ευαισθητοποίησης (18-24 Νοεμβρίου), ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι όλοι πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για την καταπολέμηση της AMR, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερομένων σε όλους τους τομείς της διατροφής και της γεωργίας, και διατυπώνει συστάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της AMR.

Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) είναι η ικανότητα των μικροβίων να παραμένουν ή να αναπτύσσονται παρουσία φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να τα αναστέλλουν ή να τα σκοτώνουν. Η διαδικασία επιταχύνεται με τη χρήση αντιμικροβιακών που έχουν σχεδιαστεί για τη θανάτωση ανεπιθύμητων παθογόνων σε ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες. Ειδικότερα, η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων τροφοδοτεί την αντίσταση.

Η αντοχή στα φάρμακα απειλεί επίσης ολοένα και περισσότερο τα γεωργικά τρόφιμα και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Το COVID-19 μας έδειξε ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι πιο αλληλεξαρτώμενες από ποτέ. Τα παθογόνα που επηρεάζουν μια περιοχή μπορούν να επιδεινώσουν τις προκλήσεις σε άλλους και να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο προλαμβάνουμε και ελέγχουμε τις απειλές για την υγεία για την προστασία του κόσμου. Το AMR είναι μία από αυτές τις παγκόσμιες απειλές και είναι δυνητικά ακόμη πιο επικίνδυνο από το COVID-19. Αλλάζει βαθιά τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε.

AMR στα τρόφιμα και τη γεωργία

Οι τομείς των τροφίμων και της γεωργίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της AMR. Σε πολλά μέρη του κόσμου, η αντιμικροβιακή χρήση είναι πολύ μεγαλύτερη στα ζώα από ό, τι στους ανθρώπους, και αυξάνεται ραγδαία καθώς οι πληθυσμοί μας αυξάνονται και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αυξάνεται.

Η AMR εξαπλώνεται ταχύτερα από ό, τι οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν νέα αντιμικροβιακά και απειλεί τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, την ασφάλεια των τροφίμων, την ασφάλεια των τροφίμων, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες. Η μόνη μας λύση είναι να αναλάβουμε στρατηγική δράση για να διατηρήσουμε τα αντιμικροβιακά που εργαζόμαστε. Δεν είναι πολύ αργά, αλλά τελειώνει ο χρόνος για να σταματήσει αυτή η καταστροφή να επιδεινωθεί, προειδοποίησε σήμερα ο FAO.

Στις 23 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός του ΟΗΕ θα εγκαινιάσει μια νέα κοινότητα επαγγελματιών της αλλαγής συμπεριφοράς για να σχεδιάσει λύσεις που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα αντιμικροβιακά κατάλληλα και να αποτρέπουν αποτελεσματικά τις ασθένειες. Συνδυάζοντας πληθώρα πληροφοριών από αγρότες και άλλους παράγοντες της τροφικής αλυσίδας, κτηνίατροι, επιδημιολόγους, εμπειρογνώμονες AMR και επιστήμονες συμπεριφοράς, αυτή η κοινότητα πρακτικών θα συνεργαστεί για να «ωθήσει» συμπεριφορές τόσο σε επίπεδο αγροκτήματος όσο και σε επίπεδο πολιτικής – για να επιβραδύνει τη διάδοση της AMR.

Ο FAO περιγράφει τις δράσεις ομάδων που είναι κρίσιμες στον αγώνα κατά της AMR.

Οι αγρότες:

1. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια, τα παπούτσια και τα ρούχα σας πριν και μετά από επαφή με ζώα. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των μικροβίων που κάνουν τα ζώα και τους ανθρώπους άρρωστους

2. Κρατήστε τα ζώα υγιή. Τα υγιή ζώα χρειάζονται λιγότερα αντιμικροβιακά, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερο κόστος θεραπείας, βελτιωμένη ασφάλεια τροφίμων και διαβίωσης και λιγότερους θανάτους ζώων. Όσον αφορά τη γεωργία, οι αγρότες μπορούν να κάνουν αυτά τα μέτρα για να διατηρήσουν τα ζώα υγιή:

Διατηρείτε καθαρό το περίβλημα των ζώων και τις εξωτερικές περιοχές που χρησιμοποιούν τα ζώα.
Μειώστε τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων. Εφαρμόστε κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας.

Εξασκηθείτε στο «all-in and all-out» στο αγρόκτημά σας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης νέων ζώων από τα ζώα που έχετε ήδη.

Διατηρείτε τις ζωοτροφές στεγνές και αποθηκεύονται με ασφάλεια μακριά από τρωκτικά, πουλιά, έντομα και άλλα ζώα που μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια ή άλλα μικρόβια.

Αποφύγετε το άγχος για τα ζώα σας .

Βοηθήστε τα ζώα σας να παραμείνουν υγιή και να αποφύγουν τις ασθένειες διασφαλίζοντας ότι έχουν καλή διατροφή και καθαρό νερό .

Εμβολιάζω! Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας βοηθήσει να χορηγήσετε σημαντικά εμβόλια τη σωστή στιγμή.

3. Ζητήστε συμβουλή για την υγεία των ζώων για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία , επειδή η χρήση λανθασμένου φαρμάκου θέτει τα ζώα σας, την οικογένειά σας και εσάς σε κίνδυνο μολύνσεων ανθεκτικών σε μικροβιακά.

4. Διαδώστε τη λέξη, όχι τα μικρόβια! Πείτε σε άλλους αγρότες και μέλη της κοινότητας τι έχετε μάθει γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα αντιμικροβιακά υπεύθυνα.

5. Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοφάρμακα ως έσχατη λύση: Τα φυτοφάρμακα δεν είναι η μόνη λύση. Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοφάρμακα στα φυτά σας ως έσχατη λύση για τον έλεγχο ασθενειών.

 

  19 November, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα