Aγροτικά προϊόντα στην Κρήτη: Χαμηλές τιμές στο χωράφι… πανάκριβα στο πιάτο μας

ekriti.gr  27 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Aγροτικά προϊόντα στην Κρήτη: Χαμηλές τιμές στο χωράφι… πανάκριβα στο πιάτο μας

Εν μέσω μίας οικονομικής καταιγίδας ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα αλλά και τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, ο αμείλικτος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται και παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, προκαλούν απανωτά σοκ στους καταναλωτές.

Από την ακρίβεια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και άλλα βασικά αγαθά όπως είναι τα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Εδώ και μέρες αυτό που παρατηρούν αρκετοί καταναλωτές στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης είναι η αυξημένη τιμή σε πολλά αγροτικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα σε μανάβικο του Ηρακλείου το μαρούλι πωλούνταν για 60 λεπτά του ευρώ ενώ αυτή την εβδομάδα η τιμή του διπλασιάστηκε.

Πολύ φθηνότερο σε σχέση με τις λαχαναγορές  στην πόλη είναι η τιμή του μαρουλιού στη λαϊκή, η οποία κυμαίνεται στα 50 με 60 λεπτά το ευρώ.

Και ενώ όπως λένε αγρότες και έμποροι οπωροκηπευτικών στην Κρήτη, οι καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο δεν επηρεάζουν άμεσα το νησί, εν τούτοις τσιμπημένη εμφανίζεται να είναι η τιμή της ντομάτας.

Στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου κάποιος μπορεί να βρει την ντομάτα έως και 2 ευρώ το κιλό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε λαχαναγορές της Αθήνας έχει κάνει την εμφάνισή της, ντομάτα από την Τουρκία.

Σήμερα στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου ο καταναλωτής μπορεί να βρει το αγγούρι από 70 λεπτά έως 1 ευρώ, τις πατάτες έως 1 ευρώ και τις μελιτζάνες έως 1,5 ευρώ το κιλό.

Πάντως, τα αγροτικά προϊόντα εξακολουθούν και φεύγουν από τα χωράφια σε χαμηλές τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή παραγωγού της ντομάτας από το Τυμπάκι είναι στα 1,20 ευρώ ενώ για το ντοματίνι στα 3, ωστόσο στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει ακόμα και με τιμή άνω των 4 ευρώ…

 

ekriti.gr  27 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα