Άλειμμα δαμάσκηνου ή βανίλιας με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Υλικά
1 kg βανίλιες ή δαμάσκηνα, ώριμα και γλυκά
200 gr καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 κουταλιές νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Επί το έργον
Κόβουμε στα 4 τις βανίλιες (ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλες), τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Τις αφήνουμε να περιμένουν για 12 ώρες (όχι στο ψυγείο) και να βγάλουν αρκετά υγρά. Καλό είναι αυτό να γίνει αποβραδίς για να μην έχουμε το μείγμα σε πολλή ζέστη. Αδειάζουμε σε κατσαρόλα και ξεπλένουμε το σκεύος που τις είχαμε με το νερό για να πάρουμε ότι έχει μείνει σ’ αυτό από τα υλικά μας. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι στη μέγιστη θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο 3 ή στο 4 (με μέγιστο το 9).
Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς και αλέθουμε στο multi ή σε blender να γίνει ένα ρευστός πολτός. Αδειάζουμε σε πυρέξ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βάζουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 140-150 βαθμούς στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε μέχρι να δέσει και να αποκτήσει μια πηκτή υφή, περίπου 2 ώρες. Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως στις μαρμελάδες. Ένας άλλος τρόπος που συστήνεται για να ελέγξουμε πότε είναι έτοιμη: δεν πρέπει να ρέει από το κουταλάκι αλλά να πέφτει όλη μαζί η ποσότητα.
Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Παρατηρήσεις
Έβαλα τα βάζα τα τελευταία 10 λεπτά στο φούρνο, πλυμένα και στεγνά για να αποστειρωθούν και σέρβιρα το άλειμμα σ’ αυτά πιάνοντάς τα με πετσέτα.
Η ποσότητα της ζάχαρης που συστήνουν αρκετές από τις συνταγές που είδα είναι περίπου το 10-20% της ποσότητας των φρούτων που θα χρησιμοποιήσουμε. Πολλές έχουν όπως προανέφερα άλλο γλυκαντικό. Κάποιες προσθέτουν ρούμι στο plum butter (για τις παραπάνω ποσότητες 2 κουταλιές). Θα βάλω κάποιο ποτό την επόμενη φορά που θα το φτιάξω αλλά τώρα είχα παιδιά εδώ και δεν έβαλα για να μπορέσουν να δοκιμάσουν.
Στη δεύτερη παρασκευή plum butter δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη αλλά σε ½ κιλό βανίλιες έβαλα 125 ml πετιμέζι. Άλεσα το μείγμα όταν κατέβασε τα υγρά του και έκανα εξ ολοκλήρου το ψήσιμο στο φούρνο όπως συστήνουν αρκετές συνταγές. Ωραίο αποτέλεσμα, αλλά χρειάστηκε πάνω από 3 ώρες στους 140 βαθμούς!