Αντιδρουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

  01 September, 2019 ΑΡΘΡΑ
Αντιδρουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Ετοιμάζει κινητοποίηση η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ζητώντας να μην ανοίγουν καταστήματα τις Κυριακές

«Στο ίδιο έργο θεατές», λέει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου ως προς την κυριακάτικη αργία, αφού «η αλλαγή της κυβέρνησης πιάνει το νήμα από το σημείο που αφέθηκε», γεγονός που κάνει τη συνδικαλιστική οργάνωση να οργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στην αίθουσα της ΕΑΣΗ όπου και οργανώνεται η πάλη των εργαζομένων, με βασικό αίτημα η κυριακάτικη αργία να κατοχυρωθεί νομοθετικά!

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει με αποφασιστικότητα το πρωτύτερο έργο της αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Το τελειωτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία είναι στα σχέδια της νέας κυβέρνησης και μπορεί προς το παρόν διάφοροι υπουργοί της να το διαψεύδουν, άλλα όπως λέει και ο λαός μας, “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά”», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει να θυμηθούμε ότι το 2013 με τον Ν. 4177 της τότε κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δόθηκε η δυνατότητα στους μεγαλεμπόρους να ανοίγουν τα καταστήματά τους 8 Κυριακές τον χρόνο. Να φρεσκάρουμε στη μνήμη μας, επίσης, πως το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όποια συνθήματα και τις μεγαλοστομίες, όχι μόνο δεν κατάργησε προηγούμενους νόμους, αλλά αύξησε τις Κυριακές που θα ανοίγουν τα καταστήματα από 8 σε 32, για πολλές περιοχές.

Στο όνομα του τουρισμού, της τόνωσης της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων, ξηλώνεται ό,τι αποτελεί εμπόδιο για τα κέρδη της εργοδοσίας και ένα τέτοιο εμπόδιο είναι και η κυριακάτικη αργία όχι μόνο στον κλάδο του εμπορίου. Οι εργοδότες απαιτούν πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς κανένα περιορισμό και κόστος. Ήδη διαθέτουν ένα πλούσιο αντεργατικό “οπλοστάσιο”, που με βάση τα νέα σχέδια της κυβέρνησης θα δυναμώσει. Ένα “οπλοστάσιο” που τους δίνει τη δυνατότητα να διευθετούν το ωράριο εργασίας των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Ειδικά στην Κρήτη, οι τζίροι των ξενοδοχειακών μονάδων απαιτούν την άμεση κατάργηση της Κυριακής αργίας και τη διεύρυνση του ωραρίου».

«Καμία επανάπαυση»

Παρακάτω, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αναφέρει: «Δε χωράει κανένα περιθώριο αναμονής και επανάπαυσης! Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουμε πείρα “τι σημαίνει” η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «μπορεί για τους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση και την Ε.Ε. η κυριακάτικη αργία να είναι και αυτή μια “αγκύλωση του παρελθόντος”, όμως για εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και συνολικά την εργατική τάξη είναι μια αιματοβαμμένη κατάκτηση και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε και θα διεκδικήσουμε τη νομοθετική κατοχύρωσή της. Ο αγώνας μας το προηγούμενο διάστημα, σε κοινή δράση με τους μικρούς εμπόρους, έβαλε φρένο στα σχέδιά τους για κατάργηση της Κυριακής αργίας!

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ-μάρκετ και στις αποθήκες να έρθουν στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Με συλλογικό, μαχητικό αγώνα να σπάσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις πολιτικές που μας θέλουν συμβιβασμένους με τα ελάχιστα. Κανένας εργαζόμενος στο εμπόριο να μη δώσει άλλοθι στους εργοδότες, γυρίζοντας την πλάτη ακόμη μία φορά στο διασπαστικό σωματείο- “μαϊμού” στον νομό μας με την επωνυμία “Σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις ανατολικής Κρήτης”. Σωματείο το οποίο δημιουργήθηκε κατά απαίτηση των αφεντικών στο εμπόριο και με “μακρύ χέρι” της εργοδοσίας τους Βοργιά (επικεφαλής του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Δ.Σ. του ΕΚΗ) - Καραγεωργόπουλο (πρώην πρόεδρο της ΟΙΥΕ, γνωστό εργοδότη-κάτοχο 4 εταιρειών). Κανένας εργαζόμενος να μην ξεχάσει την πείρα του για το τι σημαίνει ο πρόεδρος τους Ε.Κ. στην πόλη μας να είναι στενά συνδεδεμένος με τη γνωστή ομάδα εργατοπατέρων της ΟΙΥΕ, που πρόσφατα ξηλώθηκε από το προεδρείο».

Τα αιτήματα ι:

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Καμιά επέκταση του ωραρίου. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους.
Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

 

  01 September, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα