Από τη Μεσαρά στην Αθήνα για τη φονική πεταλούδα

neakriti  18 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Από τη Μεσαρά στην Αθήνα για τη φονική πεταλούδα

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, την οποία επιδιώκουν οι “θερμοκηπιάδες” της Κρήτης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη είναι οι καταστροφές στις ντομάτες από την Tuta absoluta.

Στο διάστημα από 4 μέχρι 9 Νοεμβρίου θα κλειστεί το ραντεβού του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με τους συνδικαλιστές των “θερμοκηπιάδων” της Κρήτης για θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της Tuta absoluta, τις ελληνοποιήσεις της ντομάτας, την καταβολή αποζημιώσεων από τα de minimis, τη μη εφαρμογή μέχρι σήμερα του μεταφορικού ισοδύναμου και γενικότερα για ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς εκτός εποχής κηπευτικών.

 Βεβαίως, όπως είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης, η υπόθεση της καταστροφικής “πεταλούδας”, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αχρηστεύει την ντομάτα της Νότιας Κρήτης, βρίσκεται στην πρώτη θέση της ατζέντας!

Όπως ειδοποιήθηκαν οι συνδικαλιστές, το ραντεβού θα κλειστεί σε μία από τις μέρες αυτές, με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Δήμου Φαιστού, της Ιεράπετρας, της Σητείας και της Κουντούρας στα Χανιά.

«Εμείς θα ζητήσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” ή σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να έχει ο υπουργός να μας προτείνει. Και φυσικά περιμένουμε από το υπουργείο ποια είναι μέχρι τώρα τα προβλήματα και τα κωλύματα εκείνα που κρατούν εκτός του προγράμματος “Κομφούζιο” το προϊόν της θερμοκηπιακής ντομάτας. Ωστόσο, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να μπούμε. Έτσι έχουν αποφανθεί και τα αρμόδια όργανα, τα ερευνητικά, όπως είναι το ΕΘΙΑΓΕ.


Πιστεύουν ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Τα επιστημονικά όργανα δηλαδή είναι υπέρ στο να μπούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Από ’κει και πέρα, το διαχειριστικό κομμάτι το χειρίζεται το υπουργείο. Αυτοί θα μιλήσουν για τις διαδικασίες. Και αυτοί γνωρίζουν αν υπάρχουν ζητήματα με ημερομηνίες που μας περιορίζουν»...

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά στον συνδυασμό βιολογικών και χημικών τρόπων καταπολέμησης της Tuta absoluta. Είναι επιδοτούμενο και εφαρμόζεται με επιτυχία σε δενδρώδεις καλλιέργειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, για λόγους που δεν έχουν ξεκαθαριστεί με σαφήνεια, η ένταξη της ντομάτας στο πρόγραμμα αυτό απορρίπτεται από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα στην παραγωγή συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον Μανόλη Ορφανουδάκη, «υπάρχει πάντα το πρόβλημα με την Tuta absoluta»...

 

neakriti  18 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα