Από τον Αχεντριά στην... κορυφή της Αστυνομίας

mesaralive.gr  20 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Από τον Αχεντριά στην... κορυφή της Αστυνομίας

Ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι από τον Αχεντριά του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων!

Όπως αναμενόταν, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που έλαβε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, αποφασίστηκε να αναλάβει καθήκοντα αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ο Ηρακλειώτης αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ας σημειωθεί ότι ο αντιστράτηγος είναι ο πρώτος Κρητικός αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μετά τον Μανόλη Χουρδάκη (1993-1996).

Ο Μιχάλης Καραμαλάκης γεννήθηκε στο Σουφλί του Έβρου το 1964. Ωστόσο, κατάγεται από το χωριό Αχεντριάς του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Το 1982, σε ηλικία 18 ετών, κατατάχθηκε στην - τότε - Χωροφυλακή και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1988.

Ο κ. Καραμαλάκης ολοκλήρωσε ευδόκιμα τις σπουδές του στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης επιτελών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. το 2000, ενώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετείχε με επιτυχία σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Οργανωμένου Εγκλήματος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ναρκωτικών, Τεχνικών και Τακτικής Προανάκρισης, Αυτοάμυνας, Οπλοτεχνικής και Αυτοπροστασίας, Καταπολέμησης Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, Τροχαίας, Σχέσεων Αστυνομίας και Κοινού, καθώς και Διαχείρισης Κρίσιμων και Έκτακτων Περιστατικών. Εκπροσώπησε το Σώμα σε ομάδες εργασίας, συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενο ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της εδραίωσης του συνδικαλιστικού δικαιώματος για τους αστυνομικούς. Εξάλλου, ο ίδιος άσκησε για ικανό χρονικό διάστημα καθήκοντα μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών. Επίσης, διετέλεσε ενεργό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Συμβουλίου των αστυνομικών συνδικάτων (CESP), συνεισφέροντας με την εμπειρογνωμοσύνη του στη διαδικασία εναρμόνισης των αστυνομικών και δικαστικών δομών στην Ευρώπη.

Ο κ. Καραμαλάκης υπηρέτησε επί σειρά ετών ως διοικητής σε μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Ως ανώτατος αξιωματικός υπηρέτησε με τον βαθμό του ταξιάρχου, από τον Μάρτιο του 2012, ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2014, που προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως γενικός διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Τον Φεβρουάριο του 2016 προήχθη στον βαθμό του αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε ως γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Κατά την εκεί θητεία του, είχε, μεταξύ άλλων, την εποπτεία και τον συντονισμό για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης (Μάιος 2016).

Στις 21 Ιανουαρίου του 2017, ο αντιστράτηγος τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από τις 5 Αυγούστου του 2018 μέχρι την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους ασκούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του υπαρχηγού. Μια ημέρα μετά ο Μιχάλης Καραμαλάκης τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού του Σώματος.

Επισημαίνεται ότι, κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, έχει παρασημοφορηθεί με τους Αργυρούς Αστέρες του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, με τα μετάλλια του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, αλλά και τους προβλεπόμενους Χρυσούς Σταυρούς, καθώς επίσης και με τις διαμνημονεύσεις της Ευδοκίμου Διοικήσεως Α', Β’ και Γ' Τάξεως, της Αστυνομικής Αξίας Α’, Β’ και Γ' Τάξεως και της Αξίας και της Τιμής Β’ και Γ’ Τάξεων.

Ο αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

 

mesaralive.gr  20 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ