Η Μεσσαρά, η ΕΛ.ΑΣ, οι παρεμβάσεις, τα τραπεζώματα και το ξεσκαρτάρισμα

https://www.cretalive.gr/  30 August, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Η Μεσσαρά, η ΕΛ.ΑΣ, οι παρεμβάσεις, τα τραπεζώματα και το ξεσκαρτάρισμα

Η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο Αμήν και χρειάζεται επειγόντως ξεσκαρτάρισμα: και στην κοινωνία και στους κόλπους της Αστυνομίας.

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Η Αστυνομία όλα τα μπορεί, αρκεί να θέλει…» μου είπε στο τηλέφωνο αστυνομικός που τον σέβομαι, αναφερόμενος στα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα της Μεσσαράς, με τον πυροβολισμό στο κεφάλι του Νίκου και την εκτεταμένη συμπλοκή έξω από το Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το πιστεύω απόλυτα.  Ποιος αστυνομικός θα μπορέσει, σκέφτηκα,  να πει «ΟΧΙ» σε πιέσεις και σε χάρες  ανωτέρων του, πολιτικών, επιχειρηματιών και λοιπών …δημοκρατικών δυνάμεων, χωρίς το ανάλογο τίμημα. Κι αν το πει μία, δυο, άντε τρεις, τέταρτη δεν θα υπάρξει.

Θα πάρει ο «μεγάλος» τον υφιστάμενο του και θα του δώσει  γραμμή. Στεγνά κι ωμά. Κι αλίμονο αν τολμήσει να τον παρακούσει. Κι αν τον συγχωρέσει μία, τη δεύτερη θα του κόψει τον κ@λο. Οι άνωθεν πιέσεις είτε υπηρεσιακές είτε πολιτικές, δύσκολα παρακάμπτονται. Ας μην υποκρινόμαστε. Αν ο πολιτικός ή ο επιχειρηματίας βρει για κάποιο λόγο «τοίχο», θα βρει την άκρη του στα υψηλά κλιμάκια  γιατί πάντα το σύστημα μπάζει…Έτσι είναι δομημένο δηλαδή. Και είναι εμετικό ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται ακόμα και για την προστασία παραβατικών στοιχείων που σύρουν …καράβια ψήφων.

Και έπειτα ερχόμαστε σε εκείνα  τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που θα την κάνουν την παρασπονδία, από μόνα τους, χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις,  για να πουλήσουν εκδούλευση στον πολιτικό, στον επιχειρηματία, στον κακοποιό με τις μεγάλες πλάτες και τις ισχυρές διασυνδέσεις. Κάτι είχαν πάρει, κάτι προσδοκούν να πάρουν. Υπάρχει ένα αλισβερίσι που πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια της ηθικής, ενίοτε και της νομιμότητας.

Υπάρχουν και εκείνοι  που η φθήνια τους, περισσεύει σε όλα τα επίπεδα. Το παίζουν δήθεν σοβαροί και αδέκαστοι και πίσω τους παραμιλάει ένα ολόκληρο Ηράκλειο για το πόσο έχουν ευτελίσει το επάγγελμα και το αξίωμα τους. Τρώνε, πίνουν, κάνουν διακοπές τσάμπα και όλα καλά.

Δεν «ποινικοποιώ» τα τραπεζώματα. Και αυτά ανθρώπινα είναι και επιβεβλημένα στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών. Όμως ο αστυνομικός και δη ο αξιωματικός καριέρας οφείλει να είναι ξεκάθαρος για να μπορεί να πορεύεται με το κεφάλι ψηλά. Αν με μία συναγρίδα, εξαγοράζεται η ανοχή του, τότε τη βάψαμε ως κοινωνία. Μην περιμένουμε δικαιοσύνη και προκοπή. Όλοι θα βαυκαλιζόμαστε, θα φιλιόμαστε σαν τους μαφιόζους στο «Νονό», ανατροφοδοτώντας μία ντροπιαστική κατάσταση.

Είναι κάποιες φορές και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, όπως σε αυτή της Μεσσαράς, που δίνεται η εντύπωση ότι η Αστυνομία έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Και αυτό συμβαίνει διαχρονικά. Η συνταγή αστυνόμευσης, αν και όχι επιτυχημένη, είναι πλέον παγιωμένη. Γίνεται ένα σοβαρό συμβάν, ξεσηκώνεται η τοπική κοινωνία, «βοούν» τα ΜΜΕ για την ελλιπή αστυνόμευση και την ασυδοσία, εξορμά καταδρομικά η Αστυνομία, ειδικές δυνάμεις …σηκώνουν στον αέρα σπίτια και αυτοκίνητα, πέφτουν μερικές σφαλιάρες, γίνονται συλλήψεις, προκαλείται ντόρος, επέρχεται προσωρινά κοινωνική ειρήνευση, ικανοποιούνται πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες, τα κεφάλια μέσα, αποστολή εξετελέσθη.  

Η Αστυνομία οφείλει να είναι εκεί που πρέπει, όπως πρέπει.  Δεν μπορεί να είναι απούσα (λόγω έλλειψης δυνάμεων) ούτε να συμπεριφέρεται ως  απούσα λόγω εντοπιότητας και δήθεν κωλυμάτων. Δεν μπορεί να είναι φοβική, δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με παραβατικούς, δεν μπορεί να σύρεται από τις ορέξεις πολιτικών και επιχειρηματικών κέντρων, δεν νοείται να μην την εμπιστεύεται ο κόσμος. Ο πολίτης δεν θέλει τον αστυνομικό ούτε Ράμπο, ούτε …Ρόμπα. Τον θέλει σοβαρό, δίκαιο, σκληρό εκεί που πρέπει και ανθρώπινο εκεί που αρμόζει.   Στη Μεσσαρά ο κόσμος και κυρίως οι καταστηματάρχες φοβούνται να μιλήσουν.  Νταηλίκια, μπραβιλίκια, ναρκωτικά και  όπλα στο φουλ… Δεν είναι περισσότεροι από 30-40 οι παραβατικοί που «διαφεντεύουν» την περιοχή. Έχουν όμως λαό, έχουν ακόλουθους, έχουν και πλάτες.

Η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο Αμήν και χρειάζεται επειγόντως ξεσκαρτάρισμα: και στην κοινωνία και στους κόλπους της Αστυνομίας.

 

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

 

Πηγή https://www.cretalive.gr/

 

https://www.cretalive.gr/  30 August, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα