Αποκαλυπτήρια στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης στο Τραχήλι

mesaralive.gr  17 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αποκαλυπτήρια στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης στο Τραχήλι

φωτογραφίες:mesaralive.gr

Τα αποκαλυπτήρια δύο μαρμάρινων πλακών που «μαρτυρούν» την ιστορία των Βοριζίων, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή προς τιμήν των πεσόντων ηρώων του Τραχηλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου «Με κάθε επισημότητα  πραγματοποιήθηκε στη θέση Τραχήλι, η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της ομώνυμης μάχης, η οποία είχε προηγηθεί του Ολοκαυτώματος των Βοριζίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αρματοκρατούσας στο Τραχήλι, όπου και πραγματοποιήθηκε η μάχη, στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της μάχης, έπαρση της σημαίας και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων.

Συγγενείς των αγωνιστών και θυμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων, αλλά και πλήθος κόσμου ανηφόρισαν στα βουνά, όπου την ημέρα εορτασμού της Παναγίας το 1943 δόθηκε μία από τις σκληρότερες μάχες.

Στην τελετή έδωσαν το παρόν, O Δήμαρχος κ. Αρμουτάκης Γεώργιος, αντιδήμαρχοι του Δήμου και άλλα  μέλη του Δημοτικού συμβουλίου.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης  Εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Κρήτης, πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, σύλλογοι,  καθώς και εκπρόσωποι από τις οικογένειες των θυμάτων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η μαθήτρια Φανουράκη Ανθούλα, η οποία αναφέρθηκε  στα γεγονότα της μάχης αλλά και στις  αντιδράσεις των Γερμανών, τόσο απέναντι στους αντάρτες, όσο και απέναντι στους Κρητικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκαν αρκετά στοιχεία που αφορούσαν τη μάχη και τι προηγήθηκε αυτής, καθώς και άγνωστες πτυχές από την ζωή των Ανταρτών στα βουνά.

Χαιρετισμό επίσης για την ιστορική μάχη στο Τραχήλι ,αλλά και για την μαχητικότητα και την ηρωική αντίσταση των Κρητικών απέναντι στους Κατακτητές απηύθυνε και ο Συγγελάκης Αριστομένης .

Μετά το πέρας της τελετής στο ηρωικό Τραχήλι , αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια  δύο μαρμάρινων πλακών στην άκρη του χωριού Βοριζίων ,οι οποίες με τρόπο γλαφυρό αναφερόταν στην ιστορία του χωριού».

 

mesaralive.gr  17 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα