Αποζημιώσεις παραγωγών των οποίων τα αμπέλια επλήγησαν από περονόσπορο

mesaralive.gr  03 June, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αποζημιώσεις παραγωγών των οποίων τα αμπέλια επλήγησαν από περονόσπορο

Στις πρόσφατες ζημιές από τους ισχυρούς νοτιάδες, σε πολλά αμπέλια του Νομού Ηρακλείου έρχονται να προστεθούν και οι σοβαρές ζημιές που καταγράφονται από περονόσπορο, ενώ η υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση όλων των παθογόνων επιβλαβή των αμπελιών σε ολόκληρο το Νομό.

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει, κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, καθώς οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ.

Δεδομένης της σημασίας της αμπελοκαλλιέργειας για το Νομό Ηρακλείου και τη συμβολή της στο εισόδημα των παραγωγών και επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε έξαρση του φαινομένου με καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή της περιοχής,  ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον Υπουργό, αν προτίθεται και με ποιο χρονοδιάγραμμα να ενταχθούν οι φετινές ζημιές σε καθεστώς ΠΣΕΑ.

Επιπλέον ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί αν προτίθεται το Υπουργείο να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα αμπέλια για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς.

 

mesaralive.gr  03 June, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ