Αθώα η αναισθησιολόγος για το θάνατο της μικρής Μελίνας

  26 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
Αθώα η αναισθησιολόγος για το θάνατο της μικρής Μελίνας

Τελεσίδικα αθώα είναι απότην Παρασκευή 26 Νοεμβρίου η γιατρός που είχε εμπλακεί στην υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη από τη Νεάπολη Λασιθίου -μετά από επέμβαση ρουτίνας, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015- μετά την απόρριψη της έφεσης του εισαγγελέα ως απαράδεκτης λόγω αοριστίας.

Η αναισθησιολόγος είχε αθωωθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου το 2021. Ωστόσο, μετά την απαλλακτική για τη γιατρό πρωτόδικη απόφαση, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση.

Η δίκη -σε δεύτερο βαθμό- διεξήχθη σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης: Η πλευρά της υπεράσπισης έκανε ένσταση απαραδέκτου της έφεσης του εισαγγελέα ως αόριστης και η εν λόγω ένσταση έγινε δεκτή από την Έδρα, η οποία απέρριψε την έφεση.

Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις στην πλευρά της οικογένειας της μικρής Μελίνας. Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης δήλωσε ότι η Έδρα «δέχτηκε ότι η έφεση του κ. εισαγγελέα είναι αόριστη ,καθότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν πλήρως και ειδικώς κι εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη, επομένως δεν υπήρχε κάποιο λάθος το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης».

«Ουσιαστικά κλείνει το κεφάλαιο μιας υπόθεσης η οποία ταλαιπώρησε και την οικογένεια της άτυχης Μελίνας αλλά και την κατηγορουμένη -άδικα κατά την άποψη τη δική μας και του δικαστηρίου-, διότι στο θάνατο οδηγήθηκε από άλλες αιτίες κι όχι από ευθύνη της ιατρού» συμπλήρωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της αναισθησιολόγου, Γιώργος Στειακάκης.

Η έτερη συνήγορος υπεράσπισης Αλεξάνδρα Σπανάκη δήλωσε σήμερα στη «Νέα Κρήτη» και την ΚΡΗΤΗ TV ότι «εφόσον λοιπόν αυτό το οποίο τελικώς εξήχθη ως συμπέρασμα κατέτεινε χωρίς αμφιβολία στην αθώωση της εντολέως μας, σημαίνει ότι όποιες αιτιάσεις, όποιες πιθανολογήσεις είχαν προβληθεί πρωτίστως και κατά το κατηγορητήριο, θεωρώ ότι πλέον δεν αφήνουν περιθώριο κανένα στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει ενοχή».

Αθώωση και έφεση

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021: Τότε, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε κρίνει αθώα την αναισθησιολόγο, η οποία είχε χειριστεί το περιστατικό, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015. Εντούτοις, μετά την αθωωτική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Τον Μάρτιο του 2021, περισσότερα από πέντε χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και μετά από μια δίκη που διήρκεσε σχεδόν 6 μήνες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε αθωώσει τη γιατρό, η οποία κατηγορείτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Είχε προηγηθεί, κατά την ίδια συνεδρίαση, η ανάγνωση της έκθεσης που είχαν συντάξει το προηγούμενο διάστημα τρεις πραγματογνώμονες-γιατροί που είχαν διοριστεί από την Έδρα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι ίδιοι συνέτειναν στο συμπέρασμα ότι στην αντιμετώπιση του περιστατικού ακολουθήθηκαν τα σωστά βήματα και δεν υπήρχε κάποια επιπλέον ιατρική πράξη που να μπορούσε να αναστρέψει το αναφυλακτικό σοκ στο οποίο αποδίδουν την κατάληξη του παιδιού.

Η απολογία

Η ίδια η γιατρός είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία της, τον Δεκέμβριο του 2020, ότι «καταλαβαίνω απόλυτα και δικαιολογώ τον πόνο των γονιών. Αυτός ο πόνος δεν αντισταθμίζεται από κανέναν άλλο. Θέλω να τους πω ότι έκανα τα πάντα για να τη σώσω».

Μεταξύ άλλων, η γιατρός είχε πει κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου ότι το επίμαχο περιστατικό έχει σημαδέψει τη ζωή της. Η αναισθησιολόγος είχε αναφέρει τότε ότι προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να αποτρέψει «το μοιραίο, το οποίο τελικά δεν αποφεύχθηκε», καθώς ήταν «τέτοιας έντασης η αλλεργική επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό του παιδιού, που έβλαψε συστηματικά και ταυτόχρονα την καρδιά και τους πνεύμονες και προκάλεσε αιμοδυναμική κατάρρευση» στο παιδί.

Ας σημειωθεί ότι η αναισθησιολόγος υποστήριξε πως, την ώρα της αιμοδυναμικής κατάρρευσης του παιδιού, εκείνο που προείχε ήταν να σώσει το παιδί και όχι να γράψει το διάγραμμα αναισθησίας, το οποίο συνέταξε εκ των υστέρων.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει, στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη. Εξάλλου, η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την αναισθησιολόγο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην πλευρά της οικογένειας της μικρής Μελίνας.

 

  26 November, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα