Βαθιά οικονομική και φορολογική «ανάσα» για τους αγρότες

vianntika.gr  14 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Βαθιά οικονομική και φορολογική «ανάσα» για τους αγρότες

Μια βαθιά οικονομική «ανάσα» θα λάβουν οι αγρότες, μέσα από τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της στήριξης τους.

Συγκεκριμένα, μετά απο προσπάθειες που έχουν καταβληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπη των αγροτών οδηγήθηκαμε σε μια σειρα από σημαντικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συντονιστικής και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης, καταρχήν, ένα αίτημα που είχε υποβληθεί προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ικανοποιείται.

«Στις επαφές που είχαμε με το Υπουργείο ζητούσαμε να απεγκλωβιστούν οι αγρότες που είχαν συμπληρώσει τα έτη που απαιτούνται για την ασφάλιση τους και δεν μπορουσαν να καταθέσουν τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά για να ασφαλιστούν, επειδή είχαν οφειλες στον πρώην ΟΓΑ», αναφέρει ο κ. Ορφανουδάκης. Και συνεχίζει: «Όταν η οφειλη ηταν μεγαλύτερη από 4000 ευρώ δεν μπορούσαν να καταθέσουν καν τα δικαιολογητικά. Αν κάποιος χρωστούσε το παραπάνω ποσό δεν μπορούσε να καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα για συνταξιοδότηση. 

Έπρεπε να προσκομίσει τα δικαιολογητικά, κάτι που βάσει του νόμου ήταν αδύνατο. Τώρα τα 4000 ευρώ έγιναν 6000 ευρώ και υπαρχει και η ρύθμιση των 120 δόσεων. Οπότε αν υποθέσουμε ότι ένας αγρότης χρωστά 7000 ευρώ στο Ασφαλιστικό του Ταμείο θα υπαρξει κούρεμα 1000 ευρώ με τη ρύθμιση και τα 6000 ευρώ μετά θα του επιτρέπουν να μπει στις 120 δόσεις.
Χρήματα που θα του κρατούνται από τη σύνταξη του. Κάτι πολύ σημαντικό για τους αγρότες». 

Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από την περασμένη Δευτέρα και πάει προς ψήφιση.

Την ίδια ώρα είχαμε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη και αυτή είναι ότι πέρασε και το θέμα της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Ενας βραχνας της τάξης των 600 ευρώ το χρόνο. Αυτό το τέλος λοιπόν καταργείται για κάθε επαγγελματία αγρότη με την προϋπόθεση όμως να ανήκει σε Συνεταιρισμό ή Ομάδα Παραγωγών που θα έχει στείλει τα στοιχεία του αγρότη στο Υπουργείο, προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίηση και να λαμβάνει έπειτα τον κωδικό για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 

vianntika.gr  14 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα