Βελτιώνεται ο καιρός απο την Τρίτη

  16 February, 2020 ΑΡΘΡΑ
Βελτιώνεται ο καιρός απο την Τρίτη

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τους ισχυρούς ανέμους

Άστατος φαίνεται να παραμένει ο καιρός στην Κρήτη μέχρι και την Τρίτη όποτε και θα σημειωθούν νεφώσεις στην Κρήτη. Έκτοτε, δεν αναμένονται ισχυρά καιρικ΄πα φαινόμενα στο νησί, έως, βέβαια, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, όποτε και - σύμφωνα με τα πρώτα μετεωρολογικά δεδομένα - στα ορεινά της Κρήτης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Για το λόγο αυτό, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, καλώντας τους «ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης - αγκυροβολίας των σκαφών τους».

Παράλληλα, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση «Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα».

Αναλυτικότερα, σήμερα, Κυριακή, στο Δυτικό Κρητικό Πέλαγος πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι ισχύος 7 με 8 Μποφόρ ενώ στο Ανατολικό Κρητικό (Καρπάθιο) Πέλαγος πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι, επίσης, στα 7 με 8 Μποφόρ.

Σημειώνεται, πάντως, πως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα πλοία θα εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Στο λιμάνι της Σητείας το «Πρέβελης»

Εξαίρεση αποτελεί το πλοίο «Πρέβελης», το οποίο θα παραμείνει, απόψε, στο λιμάνι της Σητείας και δε θα εκτελέσει το δρομολόγιό του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο θα φτάσει στο λιμάνι του Ηρακλείου, στη 1:10 το μεσημέρι της Δευτέρας και θα αναχωρήσει στις 2:10.

Ο καιρός στην Κρήτη

Πάντως, και σήμερα, Κυριακή, ο καιρός στην Κρήτη παρέμεινε άστατος, με τοπικές βροχές, θερμοκρασία περί τους 15 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς ανέμους ισχύος 7 με 8 Μποφόρ.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, παρεμφερές θα έιναι το σκηνικό του καιρού και αύριο, Δευτέρα, στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, αναμένονται αύριο στο νησί, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ, ενώ αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Τρίτη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη χώρα την Τρίτη. Τοπικές νεφώσεις στο νότιο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με ασθενείς βροχές στα Δωδεκάνησα. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν. Βροχές από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Πέμπτη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές, αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και γρήγορα και στα υπόλοιπα. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Παρασκευή και Σάββατο

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αλλά βαθμιαία και από το μεσημέρι της Παρασκευής τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή στα δυτικά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

 

  16 February, 2020 ΑΡΘΡΑ