Χαρίτσης: Όσο ο προκλητικός πλούτος μένει στο απυρόβλητο, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη

https://www.news247.gr/  07 December, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Χαρίτσης: Όσο ο προκλητικός πλούτος μένει στο απυρόβλητο, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη ομιλία του προέδρου της Νέας Αριστεράς στη Βουλή, στην συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιου. Τι πρότεινε για την θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αντιπροτείνοντας ένα φορολογικό σύστημα αναδιανομής του πλούτου και θωράκισης της κοινωνίας μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Αυτό επισήμανε σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς».

Ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε ευθέως στον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον οποίο το νομοσχέδιο καταπολεμά στρεβλώσεις του παρελθόντος. Τόνισε πως «θα έπρεπε να πει ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του είναι εμπνευσμένο και μας επιστρέφει στο παρελθόν» επισημαίνοντας πως συνιστά την «ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο τα ζητήματα της φορολογίας» αντίθετα εισάγει «αυθαίρετα και άδικα κριτήρια».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο «Νέα Αριστερά» αναφέρθηκε στο βασικό ζήτημα της φορολογικής πολιτικής λέγοντας πως «η χώρα αντιμετωπίζει ένα δομικό πρόβλημα: Το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και διευρύνει τις ανισότητες» με κυρίαρχο στοιχείο τους έμμεσους φόρους. Μάλιστα παράθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα τα νομικά πρόσωπα έναντι των φυσικών προσώπων. Όπως είπε «τα φυσικά πρόσωπα συνεισέφεραν για το 2022 11 δισεκατομμύριά ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα λιγότερα από4,5 δισεκατομμύρια. Σε τι μεταφράζονται αυτά τα δεδομένα; Ότι οι πολίτες πληρώνουν ανεξάρτητα από το εισόδημά τους καθημερινό φόρο μέσα από την κατανάλωση, ενώ οι πολίτες, ως φυσικά πρόσωπα, είναι αυτοί που στηρίζουν τα δημόσια οικονομικά».

Ειδικά για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Αλέξης Χαρίτσης είπε πως «κάθε οριζόντιο μέτρο είναι εξ ορισμού άδικο» και δείχνει «συνειδητή αδιαφορία για αυτούς που θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερο» τους οποίους ενισχύει με «προκλητικές φοροαπαλλαγές και συστηματικούς φοροφυγάδες». Πρόσθεσε πως αναπαράγεται με τις διατάξεις αυτές «η γνωστή παλιά συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο «Νέα Αριστερά» αντιπαρέβαλε την ανάγκη για μία «σύγχρονη, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση» τέτοια «που θα στηρίζεται στις νέες δυνατότητες που διαθέτουμε και κυρίως θα έχει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό». Σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα της φορολογικής πολιτικής είναι πως «κανείς δεν πιστεύει ότι οι φόροι έχουν νόημα και ότι επιστρέφουν στους πολίτες ανταποδοτικά μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «κάθε ευρώ μετράει όταν αυτό το ευρώ επιστρέφει στην κοινωνία» τονίζοντας πως «έτσι χτίζουμε φορολογική συνείδηση».

Τόνισε ότι στη «Νέα Αριστερά» «δεν κρυβόμαστε πίσω από γενικόλογες διακηρύξεις και συστήματα», λέγοντας πως η φορολογία πρέπει να γίνει «εργαλείο για την θωράκιση της κοινωνίας και της αναδιανομής τους εισοδήματος» επισημαίνοντας «είναι εφικτό όχι όμως με οριζόντια μέτρα αλλά έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται στις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε πως «όσο ο προκλητικός πλούτος μένει στο απυρόβλητο δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη».

Επισήμανε, επίσης, πως το ζήτημα της φορολογίας πρέπει να τεθεί σε «προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων» σημειώνοντας ότι «η Νέα Αριστερά θα είναι παρούσα μέσα στην Βουλή και μέσα στην κοινωνία για να παλέψουμε απέναντι στην ηγεμονία της δεξιάς».

Ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αποδέχεται πως ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτη 2023 παραιτείται από την προσπάθεια να γνωρίζει ποια είναι τα εισοδήματα και να σχεδιάσει την φορολογική της πολιτική» και έτσι «αποκαλεί όλους φοροφυγάδες» επιζητώντας «τον εξοβελισμό τους από την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «το φορολογικό είναι ένας κρίσιμος κρίκος για την βίαιη κοινωνική αναδιάρθρωση που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα επισήμανε ότι «η Ν.Δ είναι το κόμμα της φοροδιαφυγής» και για τον λόγο αυτό «βρίσκεται απέναντι σε ένα ευρύ κύμα διαμαρτυρίας για τις επιλογές της».

Να σημειωθεί πως στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου αναφέροντας πως «αφορά ιδιαίτερα αυτούς που ονομάσαμε γενιά της κρίσης» και «είδαν την ενηλικίωση τους να σφραγίζεται από την δολοφονία του Αλέξανδρού Γρηγορόπουλου». Τόνισε πως «είναι η γενιά των νέων εργαζομένων που ζουν μέσα στην επισφάλεια και το αίτημα παραμένει το ίδιο: Δικαιοσύνη».

 

https://www.news247.gr/  07 December, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα