
Tο «κούρεμα» θα επιτρέψει σε χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016, να εισέλθουν στο πλαίσιο των ετήσιων αυξήσεων των συντάξεων, από τις οποίες είχαν εξαιρεθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν αυξήσεις στο εισόδημά τους της τάξης του 13,5%, παρότι λάμβαναν το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ κάθε Δεκέμβριο.
Βεβαίως, με τη λογιστική αύξηση κάθε χρόνο απομείωναν τη λογιστική διαφορά, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις αυξήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 90.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο αποκτούν δικαίωμα στις αυξήσεις. Σύμφωνα, δε, με τις προβολές που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των συντάξεων, την επόμενη διετία είναι πιθανό να μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά άλλοι 240.000 - 250.000 συνταξιούχοι.
5ετής ορίζοντας για όσους έχουν μεγαλύτερη διαφορά
Ωστόσο, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα που διατηρούν προσωπική διαφορά πάνω από 200 ευρώ θα χρειαστούν έως και 5 χρόνια για να τεθούν κάτω από την ομπρέλα των αυξήσεων.
Το σενάριο που εξετάζεται είναι η προσωπική διαφορά να μειωθεί κατά 50%, μέτρο που θα επιτρέψει σε όσους έχουν μικρό υπόλοιπο (π.χ. ως 60 ευρώ) να μηδενίσουν τη διαφορά και να πάρουν τις ετήσιες αυξήσεις το 2026.
Η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς επί του παρόντος δε θεωρείται εφικτή, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας, αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές αντοχές.
Παράδειγμα υπολογισμού σύνταξης μετά από κούρεμα
Έτσι, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, για παράδειγμα, συνταξιούχος λόγω γήρατος από το ΙΚΑ με 25 ως 27 έτη ασφάλισης λαμβάνει συνολική σύνταξη 883 ευρώ με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 42 ευρώ. Αν η κυβέρνηση δώσει αύξηση – ας υποθέσουμε 2,4% – θα μείνουν με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 22 ευρώ. Αν αποφασιστεί κούρεμα 50%, η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί μετά την αύξηση, ενώ αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά, θα πάρουν καθαρή αύξηση 21 ευρώ το 2026 και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 904 ευρώ.
Δημοσιονομικό κόστος και πόροι κάλυψης
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επιπλέον δαπάνη της τάξης των 160 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά, γεγονός που θα κόστιζε στον ΕΦΚΑ 580 εκατ. ευρώ συνολικά, από 420 εκατ. ευρώ που καταβάλλονται σήμερα για τις αυξήσεις στις συντάξεις 1,8 εκατομμυρίων δικαιούχων. Το επιπλέον αυτό κόστος θεωρείται εφικτό να καλυφθεί από τα έσοδα που προέκυψαν στον ΕΦΚΑ από την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Ποιοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά
Υπενθυμίζεται πως προσωπική διαφορά έχουν μόνο οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Όλοι οι συνταξιούχοι που βγήκαν μετά τον Μάιο του 2016 εισπράττουν σύνταξη που έχει υπολογιστεί με το νέο σύστημα και δεν έχουν προσωπική διαφορά.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Οι 90 ημέρες που θα κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ
- Μητσοτάκης: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος- Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό
- Τι θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας απόψε στη ΔΕΘ -Οι έξι προτεραιότητες
- Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πάρα πολύ το θέμα του Predator
- Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης