Δροσερά φασολάκια με ξινόχοντρο

cretangastronomy.gr  09 August, 2025 ΑΡΘΡΑ
Δροσερά φασολάκια με ξινόχοντρο

Υλικά

Για περίπου ½ κιλό υπόλοιπο από λαδερά φασολάκια (περίπου 2 κούπες ήταν μαζί με τη σάλτσα)

2 κούπες (μερίπου ½ λίτρο) νερό

Ελάχιστο αλάτι

120-150 gr ξινόχοντρος

 

Επί το έργον

Βάζουμε στην κατσαρόλα μας για να βράσουν, τα φασολάκια, το νερό και ελάχιστο αλάτι.  Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τον ξινόχοντρο και ανακατεύουμε να σπάσει αν δεν είναι ήδη τριμμένος.

Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20-25 λεπτά περίπου να χυλώσει ο ξινόχοντρός μας. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό. Πρέπει το φαγητό μας να έχει μείνει «βλασερό» δηλαδή με υγρασία την ώρα που θα το αποσύρουμε από το μάτι. Περιμένουμε 10 λεπτά να «μαρουβίσει» και σερβίρουμε.

 

Παρατηρήσεις

Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Μπορούμε να προσθέσουμε λιγότερο ή περισσότερο ξινόχοντρο ανάλογα με το τι θέλουμε να υπερισχύει στο πιάτο μας ή με το πόσο θέλουμε να αυγατίσουμε τα απομεινάρια μας! Νερό προσθέτουμε όποτε χρειαστεί, καλύτερα ζεστό αλλά και της βρύσης δεν χαλάει το φαγητό μας…
Να προσθέσω πως επειδή μερικοί προτιμούν λιγότερη ντομάτα στα λαδερά τους, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πελτέ στο φαγητό μας μαζί με το νερό ή λίγη τριμμένη ντομάτα.
Ο χρόνος που χρειάζεται να βράσει ο ξινόχοντρος εξαρτάται από την ποιότητα του σταριού που έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του. Όπως τα όσπρια, έτσι και το στάρι βράζει πιο εύκολα αν είναι πρόσφατης εσοδείας.
Οι παραπάνω ποσότητες έδωσαν 4 χορταστικά πιάτα! Αν υπάρχει και κρέας (συχνά εμείς εδώ μαγειρεύουμε τα φασολάκια με κρέας), το φαγητό γίνεται ακόμη πιο χορταστικό.
Το περίσσευμα από τα δροσερά φασολάκια, εκτός από τη συνταγή της σημερινής ανάρτησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα εξαιρετικό σφουγγάτο με την προσθήκη αυγών.

 

cretangastronomy.gr  09 August, 2025 ΑΡΘΡΑ