Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς Σωτηρίου Έτους 2018

† Μ Α Κ Α Ρ Ι Ο Σ ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  01 January, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς Σωτηρίου Έτους 2018

Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και το ευσεβές πλήρωμα της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας

Αγαπητοί μου,

Τα χρόνια κυλούν και ο ένας χρόνος διαδέχεται τον άλλον. Ο Θεός μας αξίωσε όλους, να εισέλθουμε στο νέο έτος 2018. Είθε να το διέλθουμε εν ειρήνη. Με την ευκαιρία αυτών των γιορτινών ημερών, ευχόμαστε χρόνια πολλά και ευλογημένα. Μαζί δε με τις ευχές μας αυτές, σας απευθύνουμε και λίγες σκέψεις που ακολουθούν.

Οι γνωστές δυσάρεστες καταστάσεις, δεν θα υποχωρήσουν και κατά το νέο έτος 2018 και αν αναζητήσουμε επισταμένα την αλήθεια, θα διαπιστώσουμε ότι ως νεοέλληνες ενηλικιωθήκαμε φαντασιακά και εξωπραγματικά.

Το λάθος είδος ζωής που πρόβαλαν οι κατά καιρούς ηγήτορες, πάνω στην εν λόγω φαντασία εμείς, εν πολλοίς, το αποδεχθήκαμε, εγκλωβισμένοι μέσα στη σαγήνη της αμάθειας και του λαϊκισμού. Το νεοελληνικό γλεντοκόπι, που δεν λογάριασε βασικούς κοινωνικούς φραγμούς, οδήγησε την κοινωνία στο βούλιαγμα ενός κενού παρακμής.

Αν και ειδικοί επιστήμονες αποφαίνονται ότι ο 21ος αιώνας θα κρίνει, αν θα συνεχίσει να υπάρχει μέλλον για τον ελληνισμό της υπογεννητικότητας και του ξεπεσμού, πολλοί απ΄ αυτούς που έχουν ευθύνες, αντί να αναδυθούν σε ένα σχεδιασμό εθνικής επανασυγκρότησης απέναντι στον κίνδυνο του αφανισμού μας, εξαγγέλλουν σχέδια που αποδομούν ότι απέμεινε από τη νεοελληνική συλλογικότητά μας.

Λύση δεν μπορεί να προέλθει από τη νέα θεώρηση της ιστορίας, εκείνης που μηχανεύεται τη στέρηση να έχουμε πατρίδα, τη στιγμή που άλλοι λαοί, ακόμα και σήμερα, πασχίζουν να αποκτήσουν μια πατρίδα. Μόνο όνειδος θα φέρουν συμβάσεις με θεωρίες, σε αντικατάσταση Νόμων και Θεσμών, που εκφράζουν την κατοχυρωμένη ταυτότητα της Πατρίδας μας. Οι ιδεαλισμοί όλων των αποχρώσεων, από τη μια μεριά έως την άλλη, που προέρχονται από θεωρητικά εργαστήρια, μας λέει η ιστορία ότι οι πειραματισμοί τους κατέληξαν σε ολοκληρωτισμούς και δεσμά λαών και φυλών.

Φυσική συνέπεια όλων αυτών είναι η αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, ο εκφυλισμός της κοινωνίας και η διείσδυση μιας αποχυμωμένης προοδευτικότητας. Προβάλλεται η υλοκρατία η οποία έχει διαφεντέψει σχεδόν όλες τις μορφές της ζωής. Τη θέση της ορθόδοξης πίστης των πατέρων μας παίρνει η αθεΐα και ένας γενικός Θεός, παράγωγο των θεωριών του συγκρητισμού της νέας εποχής, η οποία κατασκευάζει από άμορφο πολτό τον παθητικό άνθρωπο της αφασίας και των γενικοτήτων.

Το όλο αυτό νοσηρό περιβάλλον δεν αφήνει απ΄ έξω και τον χριστιανικό κόσμο που ιδεολογικοποιείται και δείχνει σαν να βρίσκεται σε πνευματικό λήθαργο, με αποτέλεσμα να εθίζεται στην πνευματική αδιαφορία και στην παραίτηση από την αυτοκριτική.

Καλούμαστε από την ορθόδοξη πίστη μας σε μετάνοια, με υπομονή στις δοκιμασίες, ώστε να σταθούμε όρθιοι με αλήθεια και εμπιστοσύνη απέναντι στον Θεό.

Είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε πως ο Χριστός σαρκώθηκε για τον κάθε ένα άνθρωπο ξεχωριστά και όχι γενικά και αόριστα, καλώντας μας σε αληθινό εσωτερικό αγώνα, με την πνευματική καλλιέργεια και την αύξηση των χαρισμάτων.

Λέει, ο Απόστολος Παύλος: «Στον καθένα δίδεται το χάρισμα, με το οποίο φανερώνεται η ενέργεια και η δωρεά του Αγίου Πνεύματος προς το συμφέρον, σε άλλον δίδεται από το Άγιο Πνεύμα λόγος σοφίας, σε άλλον δίδεται λόγος γνώσεως, σε άλλον από το ίδιο Πνεύμα πίστη, σε άλλον χαρίσματα θεραπείας με το ίδιο Άγιο Πνεύμα, σε άλλον ενέργειες δυνάμεων, σε άλλον χάρισμα προφητείας, σε άλλον διακρίσεις πνευμάτων, σε άλλον γένη γλωσσών, σε άλλον να ερμηνεύει γλώσσες, όλα δε αυτά τα ενεργεί το ένα και το αυτό Άγιο Πνεύμα, το οποίο μοιράζει ιδιαιτέρως στον καθένα τα χαρίσματα, όπως θέλει», (Α’ Κορ. 12, 7-11).

Για να έλθει το χάρισμα στην επιφάνεια χρειάζεται ταπεινό φρόνημα, καθαρισμός από πάθη και ενσωμάτωση του χαρίσματος στη μετάνοια. Η αφύπνιση του κοιμισμένου χαρίσματος, με τον αγιασμό των Μυστηρίων της Εκκλησίας, μας βγάζει από την πνευματική νέκρωση του κακού μας εαυτού και μας επανασυνδέει με τον Χριστό. Μη ποτέ νομίσουμε ότι από δική μας αρετή η την αρετή κάποιου άλλου, ενεργοποιείται η δωρεά του χαρίσματος. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας λένε, ότι κανείς δεν είναι άξιος αυτής της δωρεάς και ότι το χάρισμα είναι δωρεά του Θεού.

Το χάρισμα του ενός δεν είναι για προσωπική του χρήση, περιλαμβάνει τους άλλους και τότε μόνο γίνεται Εκκλησία. Το χάρισμα δεν οικοδομείται, για μας τους ορθοδόξους, χωρίς την Εκκλησία. Μόνο αυτή έχει την αποστολοπαράδοτη χάρη να διακρίνει τα χαρίσματα, να τα διαχειρίζεται εν Αγίω Πνεύματι και να τα διαφυλάττει από διαμάχες οπαδών και ομάδων, προκειμένου να διατηρεί την ενότητα του Σώματος της Εκκλησίας.

Το χάρισμα ωφελεί μόνο εντός της διακονίας της Εκκλησίας, έξω από αυτήν καθίσταται επικίνδυνο και βλαβερό. Ο πονηρός τρυπώνει με πανουργία σε εκείνον που θεωρεί τον εαυτό του  εξασφαλισμένο πνευματικά. Γι΄ αυτό οι Άγιοι, τα αιώνια αυτά παιδιά του Θεού, πρόσεχαν τόσο πολύ ώστε να μη τους πάρει ο λογισμός τον νου και να πουν: κοίτα τι αρετή που έχεις, κοίτα τι αποτέλεσμα έχει η πίστη σου και αν γύρω από αυτούς υπήρχαν φαντασμένοι άνθρωποι που αρέσκονταν στη διαφήμιση και την προβολή, τους απέφευγαν για να διαφυλάξουν τον εαυτό τους από τον πειρασμό.

Στις υλιστικές γενικότητες και στην πνευματική αδιαφορία των καιρών μας, της βίας και της γενικευμένης απιστίας, καλούμαστε όλοι να βρούμε μέσα μας τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός, χωρίς την πεποίθηση ότι αυτά είναι αποτέλεσμα των αρετών και της θεωρητικής μας γνώσης περί του Θεού και των Αγίων Του.

Κατά το νέο έτος 2018, να πολεμήσουμε τον κακό μας εαυτό και να βρούμε τα χαρίσματα της ψυχής εντός της αγιάζουσας Εκκλησίας. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά.-

Με θερμές εόρτιες ευχές

Ο Μητροπολίτης

† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος

 

† Μ Α Κ Α Ρ Ι Ο Σ ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  01 January, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα