Εμπόριο και Τουρισμός: Ένας συσχετισμός με οφέλη για την ελληνική οικονομία

  15 November, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εμπόριο και Τουρισμός: Ένας συσχετισμός με οφέλη για την ελληνική οικονομία

Τις προοπτικές αλλά και τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος της χώρας με το εμπόριο, καθώς και τη δυναμική που προσδίδουν στις τοπικές αγορές τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, ανέδειξε η Θεματική Ημερίδα που πραγματοποίησε  στο Ηράκλειο Κρήτης η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με θέμα: «Εμπόριο και Τουρισμός : ‘Ένας συσχετισμός με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία».
Στο πλαίσιο της Ημερίδας παρουσιάστηκε η μελέτη που εκπόνησε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ με θέμα: «Εμπόριο και Τουρισμός στην Κρήτη: Η πρόκληση των Open Malls». 
Ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά την τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για εμάς ο Τουρισμός και το εμπόριο αποτελούν δύο παράλληλους πυλώνες της ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας για αυτό και η πολιτική μας είναι πολύπλευρη. Την στιγμή που νομοθετούμε μέτρα ανταγωνιστικότητας των οικονομικών οντοτήτων με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων κλπ, διαμορφώνοντας ένα φιλικό περιβάλλον, την ίδια στιγμή ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα για τους καταναλωτές. Θέλουμε ο Τουρισμός να συναντά τις τοπικές εμπορικές διαδρομές. Θέλουμε οι τοπικές εμπορικές διαδρομές να αποτελούν σύγχρονες, ανοιχτές, ανταγωνιστικές αγορές με έξυπνες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Τα Οpen Μalls είναι στην σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να ενισχυθούν με δράσεις όπως το virtual market, τις πράσινες εμπορικές πρακτικές και την προώθηση του ελληνικού branding. Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε με τους φορείς δράσεις για την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Όμως είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε την εσωτερική κοινωνική και θεσμική ασφάλεια, την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών. Κυρίες και κύριοι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας. Το κράτος πρέπει να θεματοφύλακας της σταθερότητας, του υγιούς ανταγωνισμού και της προόδου».
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να ενισχυθεί με κοινές δράσεις η διασύνδεση τουρισμού – εμπορίου, καθώς αυτό μπορεί να ενδυναμώσει και τους δύο κλάδους και να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. «Αυτό που μας προξένησε μεγάλη εντύπωση είναι η διαπίστωση πως τα τελευταία χρόνια το ελληνικό εμπόριο, και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, δεν καρπώνονται σε ανάλογο βαθμό τα οφέλη από τις ενισχυμένες αφίξεις τουριστών και τις εισπράξεις. Η συγκεκριμένη διαπίστωση σε συνδυασμό με το διαρκές και έντονο ενδιαφέρον μας για τις εξελίξεις στον κλάδο μας αλλά και σε όλη την ελληνική οικονομία, αφού το εμπόριο αποτελεί το δείκτη υγείας και ευρωστίας της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, μας οδήγησε στη διενέργεια σχετικής έρευνας καθώς επίσης και στη συν-διοργάνωση της σημερινής ημερίδας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ. Μανώλης Κουμαντάκης αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, εμπορίου και τουρισμού:  «Και οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη, γιατί δεν καθόρισαν ένα πλαίσιο εξορθολογισμού, καλύτερου δρόμου συνεργασίας τουρισμού και αγορών και το εμπόριο, έχει ευθύνη, γιατί δεν έπραξε το ανώτερο με τρόπους άντλησης και συνεργειών, αλλά και ο τουρισμός που δεν κατανοεί ότι πρέπει να υπάρχει μια ροή ισορροπίας, με το άλλο κομμάτι του επιχειρείν και της κοινωνίας», επισήμανε.

 Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης κ. Μανώλης Αλιφιεράκης επισήμανε την ανάγκη να περιοριστεί η εξάρτηση του τουριστικού κόσμου από τους tour operators και να εμπλουτισθεί το τουριστικό προϊόν με εναλλακτικές προσεγγίσεις. Αναφερόμενος στο «Open Mall» της πόλης του Ηρακλείου τόνισε: «Στόχος δικός μας είναι να συνδέσουμε την εμπορικότητα και την τουριστική δραστηριότητα με την αστική ολοκλήρωση και βασική μας προσπάθεια είναι να επικοινωνηθεί ως τουριστικό ρεύμα όλο το παραγωγικό και επιχειρηματικό σύστημά μας».

Στο πλαίσιο της Ημερίδας οργανώθηκε συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας τη μελέτη του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ σχολίασαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης.

 

  15 November, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα