Ένα χωριό στη..σκιά του Καρτάλου

Δια-sos-τε τη Μεσαρά  01 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ένα χωριό στη..σκιά του Καρτάλου

Το Λαγολιό είναι χωριό του δήμου Φαιστού στον νομό Ηρακλείου της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 54 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία .Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 180 μέτρων και απέχει 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη του Ηρακλείου καιι περίπου 5 χλμ βόρεια του Τυμπακίου. Ο οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά σε οθωμανική απογραφή του 1671, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των κατοίκων του ήταν μουσουλμάνοι.

Δύο αιώνες αργότερα, η απογραφή του 1881 βρήκε στο Λαγολιό 75 κατοίκους, με τους Έλληνες να αποτελούν την πλειοψηφία (54 έναντι 21 Τουρκοκρητικών). Παράλληλα χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούσαν σε διαφορετικές γειτονιές με τους πρώτους να κατοικούν στη γειτονιά του Μαχαλά. Το 1900, σύμφωνα με την απογραφή που διενεργήθηκε από την Κρητική Πολιτεία, στο Λαγολιό ζούσαν 105 άτομα, ενώ η μουσουλμανική του κοινότητα είχε ουσιαστικά εκλείψει καθώς στο χωριό κατοικούσαν πλέον μόλις δύο Τουρκοκρητικοί.

Ο κεντρικός ναός του Λαγολιού είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ενώ οι άλλοι δύο ναοί του χωριού είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Ιωάννη και στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Διοικητικά, το Λαγολιό υπήχθη το 1879 στον οθωμανικό δήμο Κισσών της επαρχίας Πυργιώτισσας. Αργότερα αποτέλεσε τμήμα του δήμου Βόρρων και μετά την ενσωμάτωση της Κρήτης στο ελληνικό κράτος υπήχθη στην επαρχία Πυργιωτίσσης ως έδρα κοινότητας. Από το 1997 ως το 2010 υπαγόταν στον καποδιστριακό δήμο Τυμπακίου, ενώ από το 2011 υπάγεται στον καλλικρατικό δήμο Φαιστού.

Δείτε εδώ το βίντεο

 

Δια-sos-τε τη Μεσαρά  01 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα