Ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων για τους αγρότες μέσω… τηλεργασίας

  04 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων για τους αγρότες μέσω… τηλεργασίας

Σε μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη και κάποιες… αντιδράσεις, προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για την απόφαση του ανοίγματος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων, αλλά για την υποβολή δηλώσεων μόνο εξ αποστάσεως.

Η διαδικασία της Τηλεργασίας θα είναι το εργαλείο εκείνο που θα βοηθήσει στην επίσπευση της ως ένα βαθμό περίπου, καθώς, σύμφωνα με τους υπευθύνους, κάποια στιγμή θα απαιτηθεί και η φυσική παρουσία. Κάτι που θα γίνει φυσικά μετά το πέρας της καραντίνας…
Ετσι και στο Ηράκλειο, αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη, οι χιλιάδες αγρότες που δικαιούνται ενίσχυσης, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο και να συμβάλλουν για να «τρέξει» η διαδικασία. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν την επικοινωνία με τα στελέχη είτε της Ένωσης Ηρακλείου, είτε των άλλων Ενώσεων στις οποίες ειναι μέλη, για να ξεκινήσει μέσω τηλεργασίας η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.

Οι λόγοι της απόφασης

Η ενέργεια αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να μπορέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξοικονομήσει όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, ώστε να καταβάλει φέτος το αργότερο μέσα στον Ιούνιο την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς, έχοντας και το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, διευκρινίζεται ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόμενους αγρότες μπορεί να γίνει μόνο εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα:
– Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
– Μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.

Θεωρείται αυτονόητο ότι παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι προωθείται άμεσα η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο της εξ αποστάσεως υποβολής δικαιολογητικών μέσω των ΚΥΔ.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών.
Ωστόσο, καταγράφονται και ορισμένες αντιδράσεις στο άνοιγμα του συστήματος από ορισμένους εκπροσώπους ΚΥΔ, από την ΠΕΦΑ και τον ΣΑΣΟΕΕ. Αντίθετα, υπέρ του ανοίγματος του συστήματος ώστε να ολοκληρωθεί με άνεση η διαδικασία και να υπάρξει ενδεχόμενο πληρωμής τού τσεκ νωρίτερα φέτος λόγω κορωνοϊού, αφού ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ του 2020, έχουν ταχθεί η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλοί εκπρόσωποι ΚΥΔ από όλη τη χώρα.

Αναμφίβολα ήταν μια απόφαση που ξάφνιασε τους πάντες, καθώς όλοι περίμεναν ότι θα υπηρχε ουσιαστική εξέλιξη μετά το πέρας της καραντίνας. Η ουσία είναι ότι το σύστημα άνοιξε ξανά και το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τη διαδικασία είναι έτοιμο, έστω και με αυτό τον τρόπο να «τρέξει» τη διαδικασία.

 

  04 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ