Ενιαία ενίσχυση 20-25 ευρώ το στρέμμα για μικρούς ενώ στους πραγματικούς αγρότες βάσει δικαιωμάτων

agronews.gr  25 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ενιαία ενίσχυση 20-25 ευρώ το στρέμμα για μικρούς ενώ στους πραγματικούς αγρότες βάσει δικαιωμάτων

Φουντώνει η συζήτηση στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, με την Ισπανία να οδηγεί τις εξελίξεις έχοντας «κλειδώσει» μετά από διαβουλεύσεις στην επιλογή να ενισχύονται οι αγρότες με μικρό κλήρο με ένα φιξ ποσό 20-25 ευρώ το στρέμμα και μόνο οι «πραγματικοί αγρότες» με αγροτικό εισόδημα 20-30% επί του συνολικού να καρπώνονται επιδοτήσεις βάσει δικαιωμάτων.

Η πρόταση που αναμένεται να αποτελέσει οδηγός για τις διαβουλεύσεις και άλλων μεσογειακών χωρών με παρόμοια διάρθρωση της αγροτικής οικονομίας όπως είναι η Ελλάδα, και αποδέχτηκε ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, ακυρώνεται η ισχύς των ιστορικών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, οι αγρότες με κλήρο μεταξύ 60 και 100 στρεμμάτων (θεωρούνται ως «μικροί» της Ισπανίας) θα λαμβάνουν φιξ ποσό 20-25 ευρώ το στρέμμα για να μην βγούνε εκτός επαγγέλματος.

Τρίτον, καθιερώνεται καθεστώς «πραγματικών αγροτών» οι οποίοι θα είναι όσοι διαθέτουν αγροτικό εισόδημα στο 20-30% (δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ποσοστό) επί του συνολικού και θα αξιώνουν όλη την παλέτα των άμεσων ενισχύσεων. Δηλαδή, βασική ενίσχυση με δικαιώματα, συνδεδεμένη ενίσχυση, αναδιανεμητική ενίσχυση και συμμετοχή στα οικοπρογράμματα.

Τέταρτον, καθιερώνεται όριο ενισχύσεων στα 100.000 ευρώ με «ανοχή» 18.000 ευρώ ανά εργάτη γης που απασχολείται στην εκμετάλλευση.

Πέμπτον, το καθεστώς βασικής ενίσχυσης θα λάβει κονδύλια στο 60% του εθνικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων

Έκτον, στα οικοπρογράμματα των άμεσων ενισχύσεων θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν εκτατικές εκμεταλλεύσεις και μόνιμους βοσκοτόπους, οι βιοκαλλιεργητές και όσοι αναλάβουν να μειώσουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών και αντιβιοτικών.

 

agronews.gr  25 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα