Ενσυναίσθηση υπό τον φόβο του κορωνοϊού

  23 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ενσυναίσθηση υπό τον φόβο του κορωνοϊού

Ημέρες δύσκολες κι απρόβλεπτες στ’ αλήθεια! Η ανθρωπότητα θρηνεί. Νυχθημερόν θρηνεί!  Δεν έχει χρόνο να σκεφτεί, δεν έχει χρόνο να δει για λίγο μέσα της, γιατί ακόμα και τώρα στις κρίσιμες τούτες στιγμές η ανθρωπότητα καλπάζει. Ακούω το ποδοβολητό στο δωμάτιο μου κι όταν κοιμάμαι, μέσα μου ακούω τη βοή που αφήνει το γρήγορο πέρασμά της.

Η καθημερινή πληροφόρηση μοιάζει με σφαίρες αόρατης μάχης. Κι όμως, είναι αναγκαία! Κι όμως, πρέπει να γίνεται, όπως η λήψη φαρμάκων από έναν βαριά ασθενή, καθημερινώς. Οι ευάλωτες ομάδες λένε, είναι οι γέροντες κι εμείς πρέπει να τους προσέχουμε. Ευκαιρία λοιπόν να τους γνωρίσουμε και να μιλήσουμε από καρδιάς μαζί τους, μιας κι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε χρόνο ούτε για ένα «γεια» - απλό χαιρετισμό. Καθίσαμε λοιπόν να κουβεντιάσουμε ήσυχα κι απλά. Κι όπως πρέπει κι επιβάλλεται τούτες τις ημέρες, αληθινά. Δηλαδή ζητήσαμε αλήθειες από τους γέροντες.

Το αποτέλεσμα μας προβλημάτισε πολύ. Γιατί μετά από ερωτήσεις επί ερωτήσεων μέσω της «μαιευτικής τέχνης» εκείνοι συνέχιζαν να «κρύβονται» λες κι ήταν ένας αόρατος εχθρός που τους απειλούσε από μέσα τους, δηλαδή ο εαυτός τους που καλά έκρυβαν χρόνια ολόκληρα – δεκαετίες ολόκληρες για να μην χαλάσουν την ισορροπία τη δική τους και του μικρόκοσμού τους! Λυπηθήκαμε πολύ στ’ αλήθεια γιατί διαπιστώσαμε πως ούτε υπό την απειλή του θανατηφόρου ιού δεν προτιθέμεθα να δούμε μέσα μας, γιατί ίσως το «μέσα μας» μάλλον σύγχυση και φόβο προκαλεί σε μας τους ίδιους.

Υποψιαστήκαμε πως μας κανάκευαν με ιστορίες και προσωπικά βιώματα δικές τους αλήθειες, που ως φαίνεται δεν ήταν και τόσο αληθινές! Ήταν κρυμμένες αλήθειες με άχνη από ψέμα.

 Ω καιροί! Ω ήθη!

Ας δούμε μέσα μας λοιπόν, ας απογυμνώσουμε το «είναι μας» για να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε κι ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και μετά την λήξη του παγκόσμιου συναγερμού να πορευτούμε στη ζωή με σταθερά βήματα έχοντας καλλιεργήσει την παραμελημένη επί δεκαετίες ολόκληρες εν συναίσθησή μας, έχοντας επαναπροσδιορίσει τα «θέλω» μας και τα «μπορώ» μας για να επαναοικοδομήσουμε την μικρή αλλά και την παγκόσμια κοινωνία με ανθρώπινους όρους!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”

 

  23 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ