Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία των επιτραπέζιων ελιών

  25 July, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία των επιτραπέζιων ελιών

Εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), δέχθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, το πρωί της Τρίτης (23/7/2019). Οι εκπρόσωποι της Ένωσης στη συζήτηση με τον κ. Βορίδη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ενώ παράλληλα έθεσαν και το ζήτημα για το ισχύον πλαίσιο των διεπαγγελματικών οργανώσεων, το οποίο χρήζει βελτίωσης για την καλύτερη λειτουργία τους. Επιπροσθέτως συζητήθηκε το θέμα της επικαιροποίησης του Προεδρικού Διατάγματος περί τυποποίησης, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών, κάτι που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεδέχθη, ενώ συμφωνήθηκε και η δημιουργία μητρώου μεταποιητικών μονάδων της επιτραπέζιας ελιάς.

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ στον ΑγροΤύπο, η σχετική νομοθεσία ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών είναι από το 1979. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στους εμπορικούς τύπους αλλά και στα όρια υπολειμμάτων. Έγινε μια προσπάθεια να επικαιροποιηθεί η σχετική νομοθεσία το 2006 αλλά τελικά «ναυάγησε» η τότε προσπάθεια. Αποτέλεσμα οι επιτραπέζιες ελιές να έχουν την πιο παλιά ελεγκτική νομοθεσία για τις εξαγωγές από όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Όσον αφορά τη δημιουργία μητρώου μεταποιητικών μονάδων της επιτραπέζιας ελιάς, η προσπάθειες για τη δημιουργία του είχαν ξεκινήσει από το 2010, επί υπουργίας Μπατζελή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.

 

  25 July, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ