Έσπασε τα...κοντέρ η Κρήτη!

mesaralive.gr  05 January, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Έσπασε τα...κοντέρ η Κρήτη!

Το ΕΣΠΑ έκλεισε με...105% και με 500 εκατομμύρια ευρώ- αισιοδοξία για το νέο πρόγραμμα και την πίτα των 2 δισ! Ποια έργα θα δημοπρατηθούν

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ στην Κρήτη ! Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 παίρνει τη σκυτάλη  από το παλιό πρόγραμμα, που έκλεισε με το τέλος του χρόνου, στο…105% και με ένα ποσό που εισέρρευσε στην Κρήτη πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία η Κρήτη είναι από τις πρωταθλήτριες περιφέρειες της χώρας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και βάζει ισχυρή υποψηφιότητα για μπόνους και αποθεματικά επίδοσης στο νέο πρόγραμμα με στόχο και πάλι όχι μόνο να ξεπεράσει το μισό δις ευρώ, αλλά να συμμετάσχει και στην πίτα των 2 δις. που θα μοιραστεί σε ένα χρόνο σε συγκεκριμένες περιφέρειες!

Φαίνεται πως οι πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι συγκυρίες,  καλή προετοιμασία των προηγούμενων χρόνων και ο…καιρός συνέβαλαν τα μέγιστα για να κλείσει με εκπληκτικό ντεμαράζ το ΕΣΠΑ στην Κρήτη απορροφώντας πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που είχαν προϋπολογισθεί!

«Έχουμε μια καλή παρακαταθήκη για το καινούργιο πρόγραμμα που ανοίγει τώρα. Πήγαμε πολύ καλά όλα πληρώθηκαν και ξεκινάμε πολύ καλά προετοιμασμένοι για τη νέα προγραμματική περίοδο» λέει  ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης που έχει προβλέψει κι αυτή τη φορά ότι θα πάρει πολύ περισσότερα η Κρήτη.

«Το είχα πει και προηγούμενα, θα το δείτε και τώρα. Με κατάλληλη προετοιμασία και μελέτες ξεκινούμε από την καλύτερη θέση. Πολύ σύντομα θα έχουμε και τις πρώτες δημοπρασίες έργων από το νέο πρόγραμμα» τονίζει ο περιφερειάρχης.

Η Κρήτη στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 είχε προϋπολογισθεί να πάρει-από το ΠΕΠ- 445 εκατομμύρια ευρώ και φαίνεται ότι έκλεισε πάνω από τα 500 εκατομμύρια κάνοντας  overbooking!

«Πήγαμε πολύ καλύτερα από όσο αρχικά υπολογίζαμε! Ανέλπιστα καλά» λέει η προϊσταμένη της Αρχής Διαχείρισης κ.Μαρία Κασσωτάκη η οποία το Καλοκαίρι με τα capital controls, τα όσα συνέβαιναν, το πώς είχαν «κολλήσει» τα πράγματα με τις διαπραγματεύσεις έβλεπε τις δυσκολίες να έρχονται.

«Περάσαμε δύσκολες μέρες. Δεν ήταν τίποτα εύκολο. Ευτυχώς για μας ο περιφερειάρχης είχε προβλέψει πιστώσεις που τις είχαμε και ποτέ δεν κόλλησε λογαριασμός, όλοι πληρώθηκαν. Και τώρα είχαμε στο τέλος ένα καλό αποτέλεσμα καθώς έτρεξαν όλοι με τα έργα. Τα έδωσαν όλα στο τέλος, έγινε τεράστια προσπάθεια από όλους! Κατάλαβαν ότι δεν θα δοθεί παράταση και τα έτρεξαν, βοήθησε ο καιρός να εκτελεστούν εργασίες και έγιναν όλες οι πληρωμές! Πληρώθηκαν αυτό τον χρόνο 105 εκατομμύρια ευρώ»! τονίζει η κ.Κασσωτάκη.

Ξεκινάει λοιπόν η Κρήτη με αυτή την παρακαταθήκη από καλύτερη μοίρα;

«Ασφαλώς μπαίνουμε στο νέο, το δύσκολο αυτό πρόγραμμα με μεγάλη ευελιξία. Δεν έχουμε βαρίδια από το παρελθόν , ακόμη και έργα τα οποία κάποια στιγμή λέγαμε ότι θα τα πάρουμε ως…γέφυρα στο νέο πρόγραμμα κατάφεραν και ολοκληρώθηκαν» λέει.

Το νέο ΕΣΠΑ προϋπολογίζεται για την Κρήτη στα 460 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι σίγουρο ότι θα παίξει πολύ πιο ψηλά η Κρήτη αν και μπήκε στις ενδιάμεσες περιφέρειες- δεν είναι στις πιο «φτωχες». Σε ένα χρόνο πάντως μία πίτα των 2 δις ευρώ θα μοιραστεί στις συγκεκριμένες περιφέρειες, με δεδομένο επίσης ότι υπάρχουν πολλά μπόνους και επιβραβεύσεις στο νέο πρόγραμμα σίγουρα τα λεφτά θα είναι πολύ περισσότερα…

 

Τα έργα

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και ουσιαστικά η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ με τις πρώτες δημοπρατήσεις έργων. Στο νέο πρόγραμμα θα μεταφερθούν βέβαια και ορισμένα έργα που δεν γίνεται αλλιώς, θα είναι πχ ο βιολογικός της Αγίας Πελαγίας, τα δίκτυα της Χερσονήσου, της Γεωργιούπολης, του Πλακιά κ.α.

Είναι έργα που μπαίνουν εν γνώσει της διαχειριστικής αρχής και τα οποία είχαν ξεκινήσει από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε με στόχο να ωριμάσουν και να μπορούν να ολοκληρωθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ένα τέτοιο και το μεγαλύτερο έργο είναι το Βενιζέλειο και η επέκτασή του το οποίο ίσως και θα είναι το πρώτο που θα δημοπρατηθεί το προσεχές διάστημα εάν στο μεταξύ δεν είναι έτοιμος ο δήμος Ηρακλείου με τη μελέτη του Καπετανάκειου.

Το Βενιζέλειο πάντως είναι να έργο δύσκολο που μπλόκαρε επί μακρόν και λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων. Ένα έργο προϋπολογισμού 15,7 εκ. ευρώ, αλλά πρέπει να προσθέσουμε και 1 εκ. ευρώ για τα εργατικά, τις αρχαιολογικές ανασκαφές, και τις τεχνικές οδικές παρεμβάσεις, σύνολο δαπάνης 16,7 εκ. ευρώ.

 

cretalive.gr

 

mesaralive.gr  05 January, 2016 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα