Γεωργαντάς: Θετικό το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα για δεύτερη χρονιά

  26 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Γεωργαντάς: Θετικό το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα για δεύτερη χρονιά

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών επανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει στην πράξη τους έλληνες παραγωγούς και μέσα στην κρίση έχει διαθέσει για τη στήριξή τους περισσότερα από 1,250 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να μην αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά τους μέσα στην κρίση, αλλά είναι η μεγαλύτερη στήριξη που έχει γίνει σε κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

«Η κριτική που ασκείτε είναι άδικη», είπε στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ο ΥπΑΑΤ, και τόνισε ότι η στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ και στο χωράφι αλλά και  διεθνώς, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι θετικό. Το πλεόνασμα το 2020 ήταν 510.953.000 ευρώ και το 2021 ήταν 459.331.000 ευρώ.

Δεν είναι μόνο το θετικό εμπορικό ισοζύγιο που καταδεικνύει τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, έχουμε και διατήρηση, παρά τις δύσκολες συνθήκες, της ακαθάριστης αξίας της εγχώριας παραγωγής στα 10,420 δισ. ευρώ έναντι 10,652 δισ. πέρυσι.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι από το φθινόπωρο και μετά, οπότε εμφανίσθηκαν εξωγενή προβλήματα, αυξήθηκε το κόστος παραγωγής. Τότε, υπενθύμισε, η κυβέρνηση, χωρίς να προϋπάρξουν διαμαρτυρίες από τους αγρότες, κινήθηκε εμπροσθοβαρώς και ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξή τους.

Όσον αφορά στις ελληνοποιήσεις ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι, λόγω των αυστηρών ελέγχων και της πολιτικής που έχει εφαρμοσθεί, είχαμε αύξηση κατά 60% της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επανέλαβε προς τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για συνεργασία με στόχο την στήριξη των αγροτών.

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργαντάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ, την οποία χαρακτήρισε εθνική επιτυχία, στις ενισχύσεις των 2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, στα 510 εκατ. ευρώ του ΕπΑλΘ, αλλά και στις δράσεις του ΠΑΑ

Είπε ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «για να υπάρξει πραγματικά προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα και στο μόχθο του Έλληνα αγρότη».

 

  26 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα