Η απένταξη έργων στο Δήμο Φαιστού, ανέβασε την αντιπαράθεση στα ύψη

mesaralive.gr  04 February, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Η απένταξη έργων στο Δήμο Φαιστού, ανέβασε την αντιπαράθεση στα ύψη

Φώτο: mesaralive

«Μπαλάκι» θύμιζε η επίρριψη ευθυνών για την απένταξη έργων και την απώλεια χρηματοδοτήσεων, στο Δήμο Φαιστού.

«Θερμό» κλίμα δημιουργήθηκε  εντός της αίθουσας συνεδριάσεων του ΔΣ Φαιστού την Τρίτη το βράδυ μετά τις ερωτήσεις δύο δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης για έργα που απεντάχθηκαν και την απάντηση του Δημάρχου Φαιστού κ. Γιώργου Αρμουτάκη που επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για έργα και χρηματοδοτήσεις που χάθηκαν.

 Γ. Φασομυτάκης: «Χάσαμε 20 έργα 5 εκ. ευρώ»

Αυτό  τόνισε παίρνοντας το λόγο ο κ. Γιάννης Φασομυτάκης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης  προσθέτοντας «Στενοχωριόμαστε με αυτή την κατάσταση. Όταν βλέπεις στο Τυμπάκι  για το ΕΕΕΕΚ και για το 2ο ΔΣ, να χάνονται  350.000 ευρώ ενταγμένα με εργολάβο, χάθηκαν 300.000 από το εξοικονομώ για φωτοβολταϊκά στις σκεπές, χάθηκαν 20 έργα τα οπ οία είναι έργα πνοής,  αγροτική οδοποιία το δρόμο Καμάρες Μαγαρικάρι,  Γρηγοριά  300.000 ευρώ. Για το  Σχολείο Ζαρού 300.000 ευρώ από δύο προγράμματα. Για τα σχολεία υπήρχαν 200.000 ευρώ στο βιβλιάριο όταν φύγαμε, όμως  δεν βάφτηκε ούτε ένα σχολείο και  τα σχολεία είναι σε δραματική  κατάσταση.  Για το Πολυδύναμο Τυμπακίου κάναμε αγώνα. Άκουσα προχθές ότι θα δουλεύει 8 ώρες τη μέρα. Εμείς δεν το κάναμε για αγροτικό ιατρείο αλλά για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Κάτι να κάνουμε. Ο σχεδιασμός έλεγε,  εντατική, μικροβιολογικό, ακτινολογικό, πρέπει να κινηθούμε για πολλά πράγματα,  πρέπει να σταματήσει αυτή η αιμορραγία με τα έργα», είπε ο κ. Φασομυτάκης.

Γρηγόρης Νικολιδάκης:  «Απαξιώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο»

Για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από το Δήμαρχο έκανε λόγο ο κ.  Γρηγόρης Νικολιδάκης, επίσης δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Όπως είπε μεταξύ άλλων « Ενάμιση χρόνο είχα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα με τα έργα που είναι έτοιμα, ωστόσο  ο δήμαρχος μέχρι και σήμερα έλεγε θέλουμε  μια προετοιμασία από την τεχνική υπηρεσία, δηλαδή ένα φύλλο χαρτί. Όταν φύγαμε υπήρχε μια αναλυτική κατάσταση γραμμένη και επικαιροποιημένη, στην οποία βρισκόταν όλα τα έργα  που είχαμε ξεκινήσει και είχαμε προχωρήσει στο δήμο Φαιστού.  Σε αυτό τον ενάμιση χρόνο απαξιώθηκε το δημοτικό συμβούλιο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση από το δήμαρχο. Και λέω προσωπικά από το Δήμαρχο γιατί είναι ο  προϊστάμενος και της τεχνικής υπηρεσίας». Και ο κ. Νικολιδάκης μίλησε για την απένταξη έργων τονίζοντας «έχουν απενταχθεί έργα δεν κάναμε μια κουβέντα μέχρι σήμερα αλλά ακόμα δεν υπήρχε και το θάρρος από το δήμαρχο να έρθει στο ΔΣ να πει αυτό το πρόβλημα υπάρχει. Το μαθαίνουμε απ΄  έξω, το μαθαίνουμε σήμερα από εσάς με το καινούργιο τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο τα αναφέρεται όλα αυτά τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο σημερινό ΕΣΠΑ,  τα αναφέρεται στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, άλλα τα γράφετε 2010 – 2021, 2010-2022 κτλ. Θεωρώ αν μη τι άλλο ότι θα έπρεπε η δημοτική αρχή να πει «συγνώμη δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε γι αυτό και γι αυτό το λόγο χαθήκανε όλα αυτά τα λεφτά». Δεν ήταν εύκολο να βρεθούν αυτά τα χρήματα και χρειάζονταν  ολοκληρωμένες μελέτες που υπήρχαν. Οι διαδικασίες  έπρεπε να γίνουν εν τάχη,  να κατατεθούν στην Περιφέρεια και να προχωρήσουν.   Μια κουβέντα που έπρεπε να έχουμε κάνει ενάμιση χρόνο τώρα και όχι προ τετελεσμένων , χάθηκαν χρήματα τίποτα δεν έχει μείνει. Αυτό είναι δυστυχώς ο απολογισμός σας των δύο χρόνων μέχρι και σήμερα» είπε ο κ. Νικολιδάκης.

Ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική αρχή

Ευθύνες για το χάσιμο πόρων  και την απένταξη έργων επέρριψε ο δήμαρχος Φαιστού στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο κ. Αρμουτάκης αναφέρθηκε σε έργα στον πρώην Δήμο Ζαρού όπου υπήρχε μια προγραμματική σύμβαση 42 μηνών με ημερομηνία 30-12-11  για τα έργα: Διαμόρφωση χώρου υποδοχής στο μικρό λαβύρινθο και κατασκευή περιπτέρου υποδοχής προϋπολογισμού 90.000

Δημιουργίας παρόχθιας περιπατητικής διαδρομής ποταμού Κουτσουλίδη 200.000 ευρώ

Εγκατάσταση φωτοβολταικών  στοιχείων στο δημοτικό και γυμνάσιο Ζαρού 80.000 ευρώ

Σύνολο 570.000 ευρώ

Αυτή η προγραμματική σύμβαση είχε ισχύ 42 μήνες μέχρι 7/6/14. Μέχρι τότε έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Δεν ήμασταν εμείς δημοτική αρχή.

Υπήρχαν μελέτες για όλα, ωστόσο δεν δημοπρατήθηκαν χαθήκανε τα έργα αυτά. Το έργο απεντάχθηκε γιατί σε 42 μήνες έπρεπε να είχαν τελειώσει.  Υπήρχαν έτοιμες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης από τον πρώην δήμο Ζαρού, ωστόσο  δεν δημοπρατήθηκαν ποτέ».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο αποδεικτικό  απόφασης ανάκλησης ένταξης πράξης διαμόρφωσης περιβαλλοντικού πάρκου φράγματος Φανερωμένης και δημιουργίας υποστηρικτικών κτισμάτων στο δήμο Φαιστού προϋπολογισμού 635.000 ευρώ.

«Αυτό το έργο με απόφαση ένταξης 5/11/13 , απεντάχθηκε, στις 8/9/14. Είχαμε αναλάβει εννέα μέρες σαν δημοτική αρχή, μπορούσαμε να κάνουμε κάτι με δεδομένο ότι η διαδικασία δημοπράτησης ενός έργου είναι τρεις μήνες;

Όσον αφορά το θεματικό πάρκο  Αστερουσίων προϋπολογισμού 166.000 ευρώ.  «2/10/13 εντάχθηκε, ένα χρόνο πριν την λήξη της δημοτικής περιόδου  και αυτό απεντάχθηκε 8/9/14».

Επίσης αναφορά έγινε από τον κ. Αρμουτάκη στο έργο αγροτικός δρόμος Καμάρες –Μαγαρικάρι- Γρηγοριά, όπου η μελέτη ήταν ασύμβατη όπως είπε  με την εργολαβία, στο σχολείο του Ζαρού όπου είπε ο κ. Αρμουτάκης « υπάρχει μια μελέτη σε ένα διατηρητέο παλιό σχολείο όπου δεν προβλέπεται η στήριξή του. Το σχολείο δεν έχει θεμέλια και οι μηχανικοί είπαν ότι θα έπρεπε να σταματήσει το έργο γιατί είχε τόσα προβλήματα με τα δομικά του στοιχεία.  Ήταν δυνατόν να προχωρήσουμε σε αυτό το πράγμα, χωρίς  να γίνει μελέτη στήριξης στο σχολείο, αν θέλετε να κάνουμε τέτοιο έργο να το κάνουμε αλλά προς θεού.»

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου εξηγώντας ότι το έργο δεν προχώρησε με υπαιτιότητα του εργολάβου ο οποίος δεν υπέγραψε καμία σύμβαση με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εργολαβία. «Έχουμε κινήσει την διαδικασία για ποινική δίωξη για χάσιμο πόρων».

Αναφορά από το Δήμαρχο έγινε και για το τοιχίο του κοιμητηρίου Μαγαρικαρίου που  δημοπρατήθηκε χωρίς προϋπολογισμό, το αποχετευτικό των Μοιρών το οποίο χαρακτήρισε μισό έργο αφού δεν μπήκαν οι παροχές, τονίζοντας ότι θα ταλαιπωρεί την περιοχή τριάντα χρόνια,   αλλά και την πράξη εφαρμογής των Μοιρών.

«Το  2010 έγινε ένας διαγωνισμός για να ανατεθεί η πράξη εφαρμογής των Μοιρών, ένα  από τα σημαντικότερα έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των Μοιρών,  με το ότι νοικοκύρεμα, να ανοιχτούν δρόμοι κτλ

Τον Ιανουάριο του 2010 έγιναν ενστάσεις , τακτοποιήθηκε το θέμα αρχές του 2011 με μια προσφυγή  που είχαν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έπρεπε να έρθει η επιτροπή που θα αξιολογήσει τους μελετητές και να αναθέσουν το έργο. Η μόνη επωδός και δικαιολογία σε πιέσεις που έκανα,  ήταν ότι δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να πληρώσουμε την επιτροπή που θα ερχόταν από το Ηράκλειο για να αξιολογήσει τα μελετητικά γραφεία και να δώσει το έργο.  Το έργο αυτό  ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι το σημαντικότερο έργο που αφορά τη Μεσαρά,  όπως και η αναθεώρηση του σχεδίου Τυμπακίου,  ο σχεδιασμός γενικά. Δεν  αναπτύχθηκε τέσσερα χρόνια το έργο, και δεν ήταν θέμα οικονομικό γιατί πληρώνεις σιγά σιγά όμως δεν καταδέχτηκαν ούτε  την επιτροπή να συγκαλέσουνε και τώρα δυστυχώς θα πάμε σε άλλη διαδικασία γιατί  έχει αλλάξει ο νόμος. Γιατί ότι αφήνεις  και περνά, πάντα είναι πιο δύσκολο να το πετύχεις στη συνέχεια» είπε ο κ. Αρμουτάκης.

Διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Χ. Κοκαράκης

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χάρη Κοκαράκη υπήρξε έντονη διαμαρτυρία, αφού τόνισε πως  για το θέμα που συζητείται δεν υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις ούτε και έγγραφα  με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει. Ο κ. Κοκαράκης ζήτησε να υπάρξουν τα σχετικά έγγραφα και να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για το θέμα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ Φαιστού κ. Γιάννης Νικολακάκης στο οποίο απευθύνθηκε ο κ. Κοκαράκης  χαρακτηρίζοντας μάλιστα την προεδρεία ακατάλληλη, απάντησε:   «Συμφωνώ μαζί σας αλλά όταν λέμε για ερωτήσεις και τηρείται  η διαδικασία. Εδώ απόψε  οι συνάδελφοι κάνανε μια ολόκληρη τοποθέτηση με τα θέματα ανακατεμένα και ο δήμαρχος στο ίδιο τέμπο απαντά κι αυτός.  Καταλαβαίνω ότι οι συνάδελφοι ετοιμάζονται να ανταπαντήσουν, δεν κάνουμε έτσι συμβούλιο, στις ερωτήσεις σας να είστε περιεχτικοί για να σας απαντήσει ο δήμαρχος περιεκτικά, αφού κάνατε ολόκληρη τοποθέτηση θα απαντήσει και ο δήμαρχος όπως θέλει και δεν δίνει ο κανονισμός το δικαίωμα να κάνεις ανταπάντηση να το ξεκαθαρίσουμε». Επίσης ο κ. Νικολακάκης σε άλλο σημείο πρόσθεσε « παραδέχομαι ότι  καταχρηστικώς  άφησα τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης  να κάνουν τόσο μεγάλη τοποθέτηση. Δεν είδα όμως  να διαμαρτύρεστε τότε. Αφήσατε τους κ.κ. Φασομυτάκη και Νικολιδάκη, να λένε ότι θέλουν χωρίς να διαμαρτύρεστε. Και μετά ζητάτε να μην απαντήσει ο δήμαρχος;  Αναλαμβάνω την ευθύνη στο ότι οι πρώτοι σύμβουλοι φλυάρησαν. Αν θέλετε να κρατάω το κανονισμό να τηρηθεί με ένα δύο λεπτά ερωτήσεις ναι για να γίνει και η περιεκτική απάντηση, αλλά όχι να γίνονται τοποθετήσεις στις ερωτήσεις».

 

mesaralive.gr  04 February, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα