Η πολιτική του Μαυρογιαλούρου

mesaralive.gr  29 January, 2019 ΑΡΘΡΑ
Η πολιτική του Μαυρογιαλούρου

Είναι γνωστό ότι η Πολιτική και οι εκλογές υπήρξαν ένα από τα αγαπημένα θέματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και μέσα από τις ταινίες «καυτηριάζονταν» τα ρουσφέτια, οι πολιτικές βλέψεις και οι μικροπολιτικές τακτικές.

Ελληνικές παθογένειες που είδαμε στον «Μαυρογιαλούρο», τον οποίο υποδύθηκε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και τις οποίες βλέπουμε να επαναλαμβάνονται στις μέρες μας από τους νυν Δημάρχους, που προκειμένου να μην χάσουν την καρέκλα τάζουν «λαγούς με πετραχήλια»

Από ασφαλτοστρώσεις δρόμων, προσλήψεις, ευνοϊκή μεταχείριση μέχρι και άδειες... ταξί, η ποικιλία στα ρουσφέτια είναι μεγάλη. Μια φθηνή επικοινωνιακή «επίθεση»,  με όπλο την ανεξέλεγκτη παροχολογία για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές βλέψεις των … ερωτευμένων με το δημαρχιακό θώκο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό…

Ο τόπος μας αντιμετωπίζει σήμερα περισσότερο από ποτέ μεγάλα προβλήματα. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, που με τις πράξεις τους και την πολιτική τους θα έχουν στόχο τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές.

Όχι Δημάρχους και στελέχη που παντού μοιράζουν υποσχέσεις, «κλείνουν το μάτι» στους πολίτες και δεσμεύονται για τις πιο απίθανες παροχές, αλλά πουθενά κουβέντα για την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού με φόντο όχι μόνο την επόμενη μέρα, αλλά τις επόμενες γενιές.

Έχει γραφτεί πολλές φορές ότι η εποχή που κάποιοι πολιτεύονταν ως «Μαυρογιαλούροι» έχει περάσει και πλέον δεν μπορεί να υπάρχουν υποψήφιοι που το μόνο που κάνουν είναι να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσουν τους -δικαιολογημένα- απογοητευμένους και προβληματισμένους ψηφοφόρους.

Υποψήφιοι που πρέπει να αφήσουν τη μάχη του σταυρού και να δώσουν τη μάχη με έργα - και όχι λόγια για μια καλύτερη κοινωνία - πριν και μετά τις εκλογές.  

Το φιλότιμο και η επιστημονική επάρκεια ορισμένων,  δεν μπορούν να εμποδίσουν την υποβάθμιση των θεσμών γιατί δεν αρκεί. Απαιτείται η  μετωπική σύγκρουση με τον ανορθολογισμό ο οποίος πλήττει τους πολίτες που τελικά γίνονται βορά της εκάστοτε εξουσίας .

«Θα σας εξαφανίσωμεν», υποσχόταν με οίστρο ο πολιτικός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας), απευθυνόμενος στα «ελληνικά νοικοκυριά» του 1965, σε μία από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Θα σας εξασφαλίσωμεν», ήθελε να πει…  

Να εξασφαλίσουμε λοιπόν και όχι… να εξαφανίσουμε.

Να υλοποιήσουμε  ένα master plan για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των δημοτών που είναι ο απώτερος στόχος. 

Να γίνει ο δημότης πρωταγωνιστής και όχι απλός παρατηρητής.

Να δημιουργηθούν συμπράξεις  με τη συμμετοχή  όλων των επιχειρηματικών , παραγωγικών και  Πολιτισμικών  φορέων.

 Στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει ανάγκη από ανθρώπους που  να μπορούν, να γνωρίζουν πώς να διοικούν αποτελεσματικά και αποδοτικά , να συνθέτουν ομάδες και να αξιοποιούν τις δυνατότητες του τόπου, κάνοντας όχι βήματα στο παρελθόν, αλλά άλματα στο μέλλον.

 

 

Μιχάλης Αλμπαντάκης

 

mesaralive.gr  29 January, 2019 ΑΡΘΡΑ