Η υπνική άπνοια ευθύνεται για πολλά τροχαία ατυχήματα.

mesaralive.gr  13 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Η υπνική άπνοια ευθύνεται για πολλά τροχαία ατυχήματα.

Επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα!

Σύμφωνα με το διαπρεπή χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, Μηνά Αρτόπουλο, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, επισημαίνουν επίσης ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, υψηλή πίεση, διαβήτη, κατάθλιψη, μειωμένη απόδοση στην εργασία και φυσικά προβλήματα μνήμης.

Το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες είναι πλέον μια σοβαρή πάθηση τόσο λόγω της αυξανόμενης επίπτωσής του, όσο και λόγω των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή διαταραχή (παρατεταμένη διακοπή)της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.

Εκτιμάται  δε ότι το 6% των ενηλίκων πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο! Από τους πάσχοντες οι μισοί  είναι υπέρβαροι.

Σε αναλογία η νόσος ταλαιπωρεί  έναν στους 25  είναι άνδρες και μία στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας.

Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει και τα παιδιά, όπου οι επιπτώσεις είναι αρκετές σημαντικές καθώς προκαλεί, αναπτυξιακή καθυστέρηση λόγω μη έκλυσης της αναπτυξιακής ορμόνης τη νύχτα, γνωστικές και μαθησιακές διαταραχές, υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, αίσθηση κόπωσης, διάσπαση της προσοχής και υπερκινητικότητα.

Η διάγνωση για τον αν  κάποιος πάσχει από την νόσο μπορεί να γίνει εύκολα με την μελέτη ύπνου, η οποία  γίνεται σε ειδικό εργαστήριο.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής  κοιμάται συνδεδεμένος με καλώδια ώστε να ελέγχεται η οξυγόνωση του οργανισμού του και ο καρδιακός του ρυθμός. 

Από τη μελέτη ύπνου βγαίνει αμέσως το συμπέρασμα ποιας βαρύτητας σύνδρομο έχει και τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του.

Στα παιδιά συνήθως το πρόβλημα οφείλεται στα λεγόμενα κρεατάκια και την υπερτροφία των αμυγδαλών. Αντιμετωπίζεται εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως το Laser,  ραδιοσυχνότητες, XPS κτλ. 

Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 20-30 λεπτά  και το παιδί αυθημερόν επιστρέφει σπίτι του.

Στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, στενό φάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, μακρά σταφυλή, υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής κ.α. η αντιμετώπιση γίνεται με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών ή με κογχοτομή και σταφυλο-φαρυγγο-υπερωιο-πλαστικη.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

mesaralive.gr  13 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα