Ξεχασμενοι οι ελαιοπαραγωγοί και για το θρυμματιστή ελαιόκλαδων

neakriti.gr  23 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ξεχασμενοι οι ελαιοπαραγωγοί και για το θρυμματιστή ελαιόκλαδων

Δεκατέσσερα ευρώ το στρέμμα προέβλεπε μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους ελαιοπαραγωγούς που θα χρησιμοποιούσαν θρυμματιστή κλαδιών, αντί να καίνε τα λιόκλαδά τους, αλλά για λόγους ανεξήγητους και παρά τη σαφή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο προηγούμενος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέστειλε την εφαρμογή του και ο σημερινός υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης ούτε φωνή ούτε ακρόαση...

 

Είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που βάζουν οι αγρότες της Μεσαράς, που από μόνοι τους προχωρούν σε θρυμματισμό των κλαδιών, πληρώνοντας αδρά είτε τα μηχανήματα-τρακτέρ, είτε τους ατομικούς θρυμματιστές που αγοράζουν ή ενοικιάζουν. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και πάρα πολύ σύντομα οι ελαιοπαραγωγοί που θα εντοπίζονται να καίνε κλαδιά, ίσως να χάνουν και την επιδότησή τους!


Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλη Ορφανουδάκη, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα περιμένουν τον Σταύρο Αραχωβίτη στο Ηράκλειο, αλλά και κλιμάκιο του υπουργείου στο Τυμπάκι, τόσο για τα θέματα της Tuta Absoluta, όσο και για το ζήτημα της επιδότησης του θρυμματιστή κλαδιών.


«Μας είχαν πει ότι θα κατέβαιναν να μας ενημερώσουν, αλλά δεν κατέβηκαν μέχρι σήμερα», είπε με αγανάκτηση ο Μανόλης Ορφανουδάκης. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ήδη πάρα πολλοί παραγωγοί στη Μεσαρά, που δεν μπορούν να περιμένουν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιδότηση του θρυμματιστή κλαδιών, επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με το κόστος και προτιμούν να κάνουν τον θρυμματισμό παρά να τα καίνε και να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο λόγω των θερμοκηπίων περιβάλλον της Μεσαράς.

«Εγώ εδώ και δύο χρόνια φέρνω τρακτέρ στις ελιές μου και το πληρώνω με 40 ευρώ την ώρα για να μου κάνει τον θρυμματισμό. Είναι σίγουρο ότι από τώρα και στο εξής θα αρχίσω να βλέπω και τις διαφορές στο έδαφος, λόγω της ενσωμάτωσης των υπολειμμάτων σε αυτό. Σε ό,τι αφορά βέβαια το κόστος, σίγουρα με τα 14 ευρώ δεν καλύπτεται, αλλά είναι ένα κίνητρο για να προχωρήσουν οι παραγωγοί σε αυτή τη διαδικασία. Το μέτρο χρειάζεται να αρχίσει να εφαρμόζεται όσο το συντομότερο δυνατόν», όπως είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

 

neakriti.gr  23 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα