Ξεσηκωμός για τσίπουρο και τσικουδιά

neakriti  25 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ξεσηκωμός για τσίπουρο και τσικουδιά

Ξεσηκώνονται οι διήμεροι αποσταγματοποιοί στον Τύρναβο κατά της απαγόρευσης που τους επιβάλλει η κυβέρνηση στο να ονομάζουν ως τσίπουρο το... τσίπουρο (κάτι που ισχύει και για την τσικουδιά, καθώς η τσικουδιά... απαγορεύεται να αναγράφεται ως τσικουδιά!).

Αυτή η περίεργη απαγόρευση, που η κυβέρνηση τελικά όχι μόνο δεν την έχει πάρει πίσω, αλλά μέσω δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων υπεραμύνεται και αυτής, “βγάζει μάτι” ως προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ποτοποιών και όσων θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση... εταιρειών.

 Χθες, λοιπόν, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου και ο Σύλλογος Αμβυκούχων-Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου συζήτησαν τα θέματα αυτά σε κοινή τους συνέλευση!

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται, επίσης, για την απόφαση που επιβάλλει πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους πωλούν χύμα απόσταγμα και το ονομάζουν τσίπουρο-τσικουδιά, υπογραμμίζοντας ότι οδηγεί στο ξεκλήρισμα χιλιάδες παραγωγούς. Επίσης οι αγρότες της περιοχής προτίθενται να δώσουν δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν από Δευτέρα, παρατάσσοντας τρακτέρ στην εθνική οδό Λάρισας- Ελασσόνας- Κοζάνης, με πιθανότερο σημείο την είσοδο της πόλης.

Δυσαρέσκεια

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου δήλωσε τη δυσαρέσκειά του προς τους συντελεστές της πρωινής εκπομπής της ΕΡΤ1. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, στην εκπομπή εκείνη είχαν προσκληθεί τόσο ο πρόεδρος του συλλόγου όσο και ο επίτιμος πρόεδρος των αμβυκούχων της επαρχίας Τυρνάβου, ώστε να μιλήσουν για τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το χύμα τσίπουρο (κάτι που ισχύει και για την τσικουδιά).

Και σύμφωνα με σχετική διαμαρτυρία, «στους εκπροσώπους των παραγωγών δε δόθηκε καθόλου η δυνατότητα να απαντήσουν στον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Σταμπουλίδη, πράγμα αντιδεοντολογικό. Ο οποίος με ένα μονόλογο δήλωσε καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης και την πολιτική που θα ακολουθήσει υπέρ των βιομηχάνων ποτών, με εμπρηστικές δηλώσεις αλλά και ανακριβή στοιχεία για τις άδειες απόσταξης των διήμερων-αμπελουργών».

Δήλωση... χαρακτηριστική

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γενικού γραμματέα Εμπορίου: «Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε, και θα το κάνουμε είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν αντιδράσεις, είναι να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία η οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή προστατεύει το επώνυμο παραγωγικό προϊόν, όπως είναι το τσίπουρο και η τσικουδιά, και επίσης είναι η ώρα αυτοί που παράγουν ποσότητες και ενισχύουν το εισόδημά τους να προχωρήσουν στην επόμενη φάση με εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ και πολλά ακόμα, με τα οποία να τυποποιήσουν το προϊόν τους, το οποίο θα φέρει πάνω τις ενδείξεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου αναφέρει: «Μας έδειξε καθαρά τις κυβερνητικές προθέσεις που υπάρχουν. Προθέσεις ενάντια στους αγρότες που οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχους-αμπελουργούς και σε ξεπάτωμα χιλιάδων αμπελιών σε όλη την επικράτεια.

Πλήγμα ανεπανόρθωτο θα υποστεί και η τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής, που είναι καθαρά αμπελουργική. Καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν θέση επί του θέματος, στηρίζοντας τα αιτήματά μας.

Κυρίως όμως καλούμε όλους τους συναδέλφους σε άμεση κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, ώστε να δώσουμε αγωνιστική και δυναμική απάντηση στον δρόμο»...

Η απόφαση

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς έχει εντάξει και τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και πώληση χύμα τσίπουρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα “τσίπουρο” και “τσικουδιά”, κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 “Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών” (κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών (κάβες).

Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως “τσίπουρο” ή “τσικουδιά” (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα), στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.

Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει εντάξει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και πώληση των ως άνω προϊόντων.

Η ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων μέσω της προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας».

 Κεγκέρογλου

Ο ενταφιασμός των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου, που επιχειρήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, βρήκε έδαφος, στις εχθρικές για τους παραγωγούς, πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση από την σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ να ανατρέψει την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Η απαγόρευση χρήση του ονόματος Τσικουδιάς ή Τσίπουρου από τους αμπελοπαραγωγούς και αμβυκούχους και η νομοθέτηση τους απλά ως «προϊόντα απόσταξης»,  αποτελεί μεθόδευση μετάλλαξης του παραδοσιακού χαρακτήρα αυτών των αγροτικών προϊόντων που συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, σε βιομηχανικά προϊόντα που θα εκμεταλλεύονται το παραδοσιακό όνομα με σκοπό την αύξηση των υπερκερδών των εισαγόμενων αλκοολούχων προϊόντων, ουίσκι, βότκα κλπ.

Τα προσωρινά κέρδη που θα έχουν οι πρόθυμοι σύμμαχοι τους, της βιομηχανικής ποτοποιίας σύντομα δεν θα υφίστανται, αφού τα προϊόντα, Τσικουδιά ή Τσίπουρο, είτε θα συνεχίσουν να υπάρχουν με τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου και της γενικότερης διαχείρισης τους ως παραδοσιακά, είτε θα ηττηθούν παταγωδώς από τον ανταγωνισμό των μεγαθηρίων ως βιομηχανικά.

Τεράστιες ευθύνες εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών έχει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο φαίνεται να αποδέχτηκε φάκελο για τον χαρακτηρισμό ως «ΠΟΠ Τσικουδιά Κρήτης», στον οποίο περιγράφεται παραπλανητικά ως δήθεν παραδοσιακός τρόπος παράγωγης, η βιομηχανική διαδικασία παραγωγής.

Η σημερινή Κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί ως άλλοθι τα σοβαρά λάθη,  τις παραλείψεις και τη συμπαιγνία της προηγούμενης Κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες σε νομοθετικό και ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της καταχρηστικής αξιοποίησης του ενωσιακού δικαίου από συγκεκριμένα συμφέροντα και να αποτρέψει την απαγόρευση χρήσης της  παραδοσιακής ονομασίας Τσικουδιά ή Τσίπουρο.

Το ανάλογο για το ελαιόλαδο, θα ήταν να μην ονομάζεται ελαιόλαδο αλλά «προϊόν αποχύμωσης λιπαρών καρπών».

Το ερώτημα λοιπόν προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Κρητικό Πρωθυπουργό, είναι ένα:

Έχει τη βούληση να πάρει πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους, χωρίς να ξεκοπούν από τον πολιτισμό μας με τον αποχαρακτηρισμό τους  από αμπελουργικά προϊόντα και την μετάλλαξη σε βιομηχανικά;

 

neakriti  25 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα