Καλύτερη διατροφή στον κόσμο για το 2023 η μεσογειακή

  04 January, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Καλύτερη διατροφή στον κόσμο για το 2023 η μεσογειακή

Μάλιστα, η μεσογειακή δίαιτα όχι μόνο έλαβε τον τίτλο της καλύτερης συνολικής διατροφής, αλλά πήρε το χρυσό και στις κατηγορίες καλύτερης δίαιτας για υγιεινή διατροφή και καλύτερης δίαιτας με βάση τα φυτά, αναφέρει η έκθεση.

Σε δύο νέες κατηγορίες που προστέθηκαν για το 2023, η Μεσογειακή ισοβάθμησε με τις δίαιτες TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) που μειώνει τη χολεστερόλη και την flexitarian ως καλύτερη δίαιτα φιλική προς την οικογένεια και με την DASH (δίαιτα για την αποφυγή της υπέρτασης) ως καλύτερη δίαιτα για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

«Αναζητούμε πάντα καλύτερες συνθήκες υγείας. Αλλά συχνά δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να εξετάζουν τη δίαιτα Χ και την πάθηση Χ» δήλωσε η Γκρέτα Σκούλερ, διευθύνουσα συντάκτρια υγείας του U.S. News & World Report, η οποία επιβλέπει την ετήσια κατάταξη των διαιτών.

«Ωστόσο, η υγεία των οστών και των αρθρώσεων είναι ένας τομέας όπου υπάρχει αρκετή επιστημονική βιβλιογραφία» πρόσθεσε η Σκούλερ. «Αναγνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθυσμός μας γερνάει, οπότε η εστίασε σε δίαιτες που μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων είναι ένα σημαντικό στοιχείο».

Τι είναι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής;
Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού. Η δίαιτα, η οποία είναι περισσότερο ένα στυλ διατροφής παρά μια περιορισμένη δίαιτα, έχει επίσης συνδεθεί με ισχυρότερα οστά, υγιέστερη καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η δίαιτα περιλαμβάνει απλή, φυτική κουζίνα, με την πλειοψηφία κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν καταναλώνονται καθόλου, και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προορίζονται για ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συνήθως μόνο για να αρωματίσει ένα πιάτο. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Ποιες δίαιτες ακολουθούν
Όπως και το 2022, η δίαιτα DASH και η flexitarian ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση της καλύτερης συνολικής δίαιτας. Παρόμοια με το μεσογειακό στυλ διατροφής, οι δίαιτες αυτές μειώνουν ή εξαλείφουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνουν έμφαση στο να γεμίζετε το πιάτο σας με φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η flexitarian δίαιτα, πιστή στο όνομά της, επιτρέπει την περιστασιακή απόλαυση κρέατος ή πουλερικών.

Πώς έγινε η επιλογή των καλύτερων διατροφών
Μια ομάδα 33 εμπειρογνωμόνων εξέτασε τις κορυφαίες δίαιτες και τις κατέταξε σε διάφορες κατηγορίες: Περιελάμβανε η δίαιτα όλες τις ομάδες τροφίμων, ήταν τεκμηριωμένη, είναι τα απαραίτητα τρόφιμα διαθέσιμα σε κάθε σούπερ μάρκετ, πόσο εύκολη είναι η προετοιμασία της δίαιτας και χρησιμοποιούσε πρόσθετες βιταμίνες ή συμπληρώματα.

«Επικεντρωθήκαμε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας», δήλωσε η Σκούλερ. «Οι κριτές μας θεώρησαν ότι υπάρχουν κάποιες δίαιτες εκεί έξω που είναι τόσο τρελές που δεν αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο, όπως η δίαιτα Dukan, την οποία δεν κατατάσσουμε πλέον».

Ποια δίαιτα «πάτωσε»
Το βραβείο της χειρότερης δίαιτας πήρε φέτος η δίαιτα των ωμών τροφών, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της έλλειψης διατροφικής πληρότητας, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια στους κριτές. Επειδή οι οπαδοί μπορούν να τρώνε μόνο μη επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί, ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων, τροποποιηθεί γενετικά ή εκτεθεί σε φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα, οι κριτικές θεωρούν ότι η δίαιτα είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθηθεί.


Κετογονική δίαιτα
Η δημοφιλής δίαιτα keto, μαζί με την τροποποιημένη keto, κατατάχθηκε στην 20η θέση από τις 24 δίαιτες, ακολουθούμενη από τις Atkins, SlimFast και Optavia. Αυτές οι δίαιτες δίνουν έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή λίπος με ελάχιστους υδατάνθρακες και λαμβάνουν χαμηλή κατάταξη επειδή είναι εξαιρετικά περιοριστικές, δύσκολα ακολουθήσιμες και εξαλείφουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Πάντως, παρά τη χαμηλή συνολική βαθμολογία για την δίαιτα keto, οι κριτές της έδωσαν την πρώτη θέση για την καλύτερη βραχυπρόθεσμη δίαιτα απώλειας βάρους, δήλωσε η Σκούλερ, προσθέτοντας πως αυτές οι δίαιτες δεν θεωρούνται υγιεινές ως τρόπος ζωής.

«Αυτές είναι δίαιτες για κάποιον που έχει έναν γάμο ή μια εκδήλωση στην οποία θέλει να πάει τους επόμενους μήνες» είπε. «Θα χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα; Φυσικά. Θα το διατηρήσετε για τα επόμενα δύο χρόνια; Πιθανότατα όχι».

 

  04 January, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα