Καταπολεμήστε το κρύωμα με ροφήματα, smoothies και χυμούς.

mesaralive  27 February, 2015 ΥΓΕΙΑ
Καταπολεμήστε το κρύωμα με ροφήματα, smoothies και χυμούς.

Πηγή: clickatlife.gr/msn.gr

Όταν η θερμοκρασία έξω είναι χαμηλή, οι περισσότεροι επιλέγουν να παραμείνουν σπίτι ή σε άλλους εσωτερικούς χώρους, να κουρνιάζουν ο ένας δίπλα στον άλλον, δημιουργώντας εκτός από ρομαντική ατμόσφαιρα και το τέλειο έδαφος για τη μετάδοση ιών, κάτι που δεν συμβαίνει το καλοκαίρι που είμαστε όλοι έξω και αναπνέουμε καθαρό αέρα.

Όσο, όμως κι αν ξέρουμε ότι οι κλειστοί χώροι με κόσμο αυξάνουν την πιθανότητα να «κολλήσουμε» κάτι, δύσκολα μπορούμε να τους αποφύγουμε τέτοιες εποχές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να το ρίξουμε σε ροφήματα, υγρά και σούπες που έχουν τις ιδιότητες να μας τονώσουν, να απελευθερώσουν την αναπνοή μας, να απαλύνουν το λαιμό μας και να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα.

Χυμός ντομάτας :

Μπορεί να μην είναι ένα από αυτά τα ζεστά ροφήματα που νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε - και πράγματι χρειαζόμαστε- όταν αρρωσταίνουμε, αλλά ο χυμός ντομάτας είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο, βοηθώντας να «καθαρίσει» όλο το σύστημα.

Ρόφημα με τζίντζερ, καγιέν και μέλι:

Βράστε νερό και αναμείξτε σε αυτό λίγο τζίντζερ, πιπέρι καγιέν, μέλι και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Το κλασικό αυτό ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει όλα αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός σε τέτοιες περιπτώσεις: τζίντζερ με τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, λεμόνι με τη βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό, καψαϊκίνη του πιπεριού που βοηθά τον οργανισμό να κάνει πιο παραγωγικό το βήχα, λεπταίνοντας τη βλέννα και μέλι που καταπραΰνει τον πονεμένο λαιμό, όλα σε ένα ζεστό και απολαυστικό μείγμα.

Smoothie με σέσκουλο:

Είτε έχει κρύο είτε όχι, το σέσκουλο είναι ένα από τα πιο βιταμινούχα λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο… ποτήρι σας, καθώς είναι γεμάτο βιταμίνες, ασβέστιο, πρωτεΐνη και φυλλικό οξύ. Δοκιμάστε να το αναμείξετε με γάλα καρύδας, χυμό λεμονιού και ανανά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό και απολαύστε ένα τονωτικό smoothie που θα δώσει στον οργανισμό σας αυτά που χρειάζεται.

Χυμός γκρέιπφρουτ:

Σε περιπτώσεις ασθένειας, καλό είναι να αποφύγετε τους χυμούς του εμπορίου και να στύψετε φρέσκο, φυσικό χυμό γκρέιπφρουτ, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αναμείξτε τον αν θέλετε με πορτοκάλι και ρόδι για έξτρα βιταμίνη.

Ζωμός κοτόπουλου με σκόρδο:

Εκτός από τα ποτήρια και τις κούπες μας, όταν είμαστε άρρωστοι χρειάζεται να γεμίσουμε και το πιάτο μας με κάτι που από τη μία θα μας ενυδατώσει και από την άλλη θα μας παράσχει απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Εν προκειμένω, ο ζωμός κοτόπουλου μας παρέχει πρωτεΐνη και μπορεί να επισπεύσει το χρόνο ανάρρωσης, ενώ το σκόρδο έχει αντιβιοτικές, αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες –κάτι ήξεραν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τόσα χρόνια…

Τσάι με λεμόνι:

Η ενυδάτωση που σας προσφέρει το νερό και τα υγρά είναι πολύ σημαντική σε περιόδους ασθένειας. Μην φοβηθείτε, όμως, και το τσάι λόγω της καφεΐνης, καθώς οι τανίνες που περιέχει δυναμώνουν τις μεμβράνες του λαιμού και είναι αποτελεσματικές κατά των βακτηρίων και των διαφόρων ιών, ενώ αν του προσθέσετε και λίγο λεμόνι, θα δώσετε μια μικρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σας, χάρη στη βιταμίνη C του.

Πρωτεϊνούχο smoothie:

Όλα τα παραπάνω έχουν πολλά οφέλη να σας προσφέρουν, σίγουρα, όμως, δεν είναι καλή ιδέα να μείνετε με ένα φλιτζάνι τσάι όλη την ημέρα. Αν αισθάνεστε τόσο άσχημα ώστε να μην έχετε τη δύναμη να φάτε κανονικά, λαμβάνοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, φτιάξτε ένα πρωινό, πρωτεϊνούχο smoothie, δοκιμάζοντας αμύγδαλα, σόγια, γάλα καρύδας ή γάλα ρυζιού, αντί για τα γαλακτοκομικά που μπορεί να αυξήσουν τη βλέννα και τη ρινική συμφόρηση.

πηγή: msn.gr

 

mesaralive  27 February, 2015 ΥΓΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα