Κραυγή αγωνίας απο τους οινοποιούς της Κρήτης

  13 May, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κραυγή αγωνίας απο τους οινοποιούς της Κρήτης

Με επιστολη του το Wines of Crete – Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης τονίζει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μ. Βορίδη (με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους Βουλευτές της Κρήτης), το πρόβλημα που υπαρχει με το κρασί και τους αμπελώνες.

Αυτό που ζητούν είναι να ληφθούν μέτρα στήριξης προς αυτόν τον κλάδο που αργοπεθαίνει λόγω κορωνοιου.

Η επιστολή

ΘΕΜΑ: «Στήριξη Οινοποιητικού Κλάδου και Αμπελουργών, λόγω της κρίσης του COVID-19»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε ότι την περίοδο αυτή καλείστε να ικανοποιήσετε πολλά αιτήματα στήριξης από όλες τις γεωργικές δραστηριότητες της χώρας. Είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν όλους τους κλάδους που πραγματικά πλήττονται, προλαβαίνοντας δυσοίωνες οικονομικές εξελίξεις.

Εμείς, ως Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete), και αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής οίνου στην Κρήτη, αισθανόμαστε την ανάγκη να υποστηρίξουμε τα αιτήματα των κεντρικών φορέων του κλάδου μας όπως ο Σ.Ε.Ο., η Ε.Δ.Ο.Α.Ο. και η Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε., και να υπογραμμίσουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα όσα προτείνονται για την βιωσιμότητα του κλάδου και την αποφυγή μιας ολέθριας οικονομικής καταστροφής.

Επιπλέον, νοιώθουμε την ανάγκη να ενισχύσουμε το αίτημα για την οικονομική στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών που κινδυνεύουν να μην μπορούν να διαθέσουν τα σταφύλια τους στον επερχόμενο τρύγο, που και σε περίπτωση που διατεθούν, θα είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, με συνέπεια η αφετηρία του οίνου, δηλ. το αμπέλι, να κινδυνεύει να συρρικνωθεί. Έχοντας πλήρη επίγνωση της επίπτωσης στα εισοδήματα των αμπελουργών, κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου πριν να είναι πολύ αργά για διορθωτικές ενέργειες.

Μάλιστα, μετά από μια ιδιαίτερα ζημιογόνα ελαιουργική περίοδο, την ίδια χρονιά το εισόδημα των αγροτών του νησιού μας θα κλονιστεί, δημιουργώντας μεγάλη κοινωνική ταραχή, μιας και πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα στα δυο βασικά προϊόντα που παράγει το νησί.

Μια τέτοιου μεγέθους κοινωνική κρίση θα είναι μη διαχειρίσιμη.

Για να συνεχιστεί η ανοδική, ποιοτική πορεία του Κρητικού οίνου και τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά όλες οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτεία προτίθεται να υποστηρίξει τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας και ευελπιστούμε ότι θα δώσετε ουσιαστικές λύσεις στους οινοποιούς και στους αμπελουργούς.

Αναμένοντας για τις δικές σας ενέργειες.

Με τιμή,

Νίκος Δουλουφάκης

Πρόεδρος

του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου

 

  13 May, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ