Κρήτη: Στα χαμηλά οι τιμές για το ελαιόλαδο

viannitika  01 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Στα χαμηλά οι τιμές για το ελαιόλαδο

Στα «χαμηλά» παραμένουν οι τιμές του ελαιολάδου στην Κρήτη, τη στιγμή που κατά καιρούς έχει εκφραστεί η αισιοδοξία πως η τιμή για τη νέα περίοδο θα είναι καλύτερη.

Βέβαια με τα μηνύματα και την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά του κρητικού ελαιολάδου, η νέα ελαιοκομική περίοδος είναι πιθανό να ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία.
Αυτή τη στιγμή το λάδι κυμαίνεται από 2.20 ευρώ το κιλό, ως και 2.70 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα του προϊόντος. Ενώ υπαρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που το λάδι φτάνει και στα 3 ευρώ το κιλό.

Η χρονιά εν ολίγοις αναμένεται δύσκολη και οι ελαιοπαραγωγοί για να καταφέρουν να δουν το προϊόν τους να πουλιέται σε μια τιμή αξιοπρεπή θα πρέπει να αγωνιστούν για να είναι ποιοτικό.

Μια «δικλείδα ασφαλείας» για την τιμή, η οποία όμως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί στο παρελθόν.

Το υψηλό κόστος παραγωγής, η απειλή του δάκου και φυσικά οι καιρικές συνθήκες, αποτελούν παράγοντες που καθιστούν την υψηλή απόδοση στο ελαιόλαδο, σε δύσκολη αποστολή.

Ενόψει της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου, η δακοκτονία είναι ένα «όπλο» που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών και προς όφελος όλων.

Όμως και τη φετινή χρονιά οι ψεκασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τους αγρότες, δεν φαίνεται να επαρκούν και έτσι η προσπαθεια που καταβάλλεται ενισχύεται κατά περίπτωση, από τις κατά τόπους Ομάδες Παραγωγών και τους αγροτικούς συλλόγους.

Επειδή όμως και φέτος δεν έχει τηρηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το νησί και έτσι εκφράζονται φόβοι για μερική καταστροφή της παραγωγής από το δάκο. Και όλα αυτά τη στιγμή που η παραγωγή μέχρι σήμερα  η παραγωγή πηγαίνει πολύ καλά.
 

 

viannitika  01 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ