Λαχανοντολμάδες με γέμιση από κιμά και λουκάνικο

  24 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Λαχανοντολμάδες με γέμιση από κιμά και λουκάνικο

Και τι λαχανοντολμάδες! Με σούπερ γέμιση που εκτός από κιμά, ρύζι και μυρωδικά, περιέχει ακόμη λουκάνικο ψιλοκοκομμένο, κουκουνάρι και σταφίδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη συνταγή!

Υλικά

Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα

1 λάχανο μεγάλο, όχι πολύ σφιχτό (περίπου 1½ κιλό)

Για τη γέμιση
1 λίτρο ζωμό κρέατος
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250γρ. λουκάνικα χωριάτικα
2/3 φλιτζανιού ρύζι τύπου καρολίνα
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
3 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
¼ φλιτζανιού λευκό κρασί
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2 φλιτζάνια ζωμό από τους ντολμάδες


Διαδικασία

Ετοιμάζετε το λάχανο: Καθαρίζετε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και αφαιρείτε από τη βάση του το χοντρό κοτσάνι, όσο πιο βαθιά μπορείτε.

Βουτάτε ολόκληρο το λάχανο (με το άνοιγμα από τα κάτω), μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μόλις τα φύλλα του αρχίσουν να μαλακώνουν, βγάζετε το λάχανο από την κατσαρόλα και, αφού κρυώσει λίγο, κόβετε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για να κρυώσουν. Στρώνετε τα πιο σκληρά φύλλα στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι το περίβλημα από τα λουκάνικα, το τραβάτε και το αφαιρείτε. Ψιλοκόβετε το εσωτερικό τους και το ανακατεύετε με τον μοσχαρίσιο κιμά.

Μέσα σε ένα πλατύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το μίγμα του κιμά με το λουκάνικο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα και το σβήνετε με το κρασί. Όταν πιει τα υγρά του το μίγμα, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύετε καλά.

Φτιάχνετε τους λαχανοντολμάδες: Αφαιρείτε τα σκληρά κομμάτια από κάθε φύλλο λάχανου και τα κόβετε γύρω γύρω, για να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα, βάζετε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στην κάτω άκρη τους και τα τυλίγετε σε ντολμάδες τους οποίους στρώνετε στην κατσαρόλα ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προχωρώντας προς το κέντρο. Συνεχίζετε κάνοντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που έχουν περισσέψει και βάζετε από πάνω ένα βαρύ πιάτο. Προσθέτετε το ζωμό κρέατος και το ελαιόλαδο. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό μέχρι να μισοκαλυφθούν οι ντολμάδες. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βάζετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε ένα φλιτζάνι από το ζωμό και αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Διαλύετε το αλεύρι στο ζωμό που έχετε φυλάξει και το βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει καλά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας και το ανακατεύετε για να αραιώσει η σάλτσα. Ανακατεύετε και το χυμό από το λεμόνι.

Ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα και την ανακινείτε από τα χερούλια για να αναμιχθεί η σάλτσα με τον υπόλοιπο ζωμό της κατσαρόλας. Αφήνετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρετε τους ντολμάδες σε πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα τους.

 

  24 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα