Μανώλης Ορφανουδάκης: «Αγροτικός τομέας και Ανάπτυξη στο Δήμο Φαιστού»

mesaralive.gr  05 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μανώλης Ορφανουδάκης: «Αγροτικός τομέας και Ανάπτυξη στο Δήμο Φαιστού»

Διερευνώντας τις προοπτικές που υπάρχουν στο Δήμο Φαιστού, κοινή διαπίστωση είναι αδιαμφισβήτητα, ότι είμαστε ένας τόπος ευλογημένος, με πάρα πολλές δυνατότητες.

Γράφει ο Μανώλης Ορφανουδάκης*

Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις για τον τόπο και τους δημότες. Ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του Πρωτογενούς τομέα, ενός εκ των βασικών πυλώνων της τοπικής του Οικονομίας και η μετέπειτα - σε δεύτερο χρόνο - διασύνδεση του με τον Τουρισμό και με τους τομείς που περικλείει, όπως τον Αγροτουρισμό και την Οικοτεχνία.

Ο Δήμος Φαιστού με το σπουδαίο αγροτικό δυναμικό του, μέσα από ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, Διαχείρισης και Προώθησης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων καλείται να «τρέξει» όλα τα θέματα που υπάρχουν, προκειμένου να μπει σε μια τροχιά, αντάξια των προσδοκιών που έχουμε όλοι.

Τα προϊόντα μας είναι άκρως ποιοτικά, ελεγμένα και ικανά να καταλάβουν το μερίδιο της αγοράς - εσωτερικού και εξωτερικού - που τους αξίζει. Απαιτείται όμως μια ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε τα προϊόντα, τα οποία αν και τόσο ποιοτικά, δεν έχουν τύχει ακόμη της αναγνώρισης που τους αξίζουν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι όμως εφικτό, μέσα από στοχευμένες ενέργειες να πετύχουμε τη μεγαλύτερη προβολή και την προώθηση του Πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Επιχειρείν, συνθέτοντας με τον τουριστικό Τομέα και την Οικοτεχνία, ένα σύγχρονο παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο.

Άλλωστε στόχος του Συνδυασμού μας «Τολμάμε Μαζί», αλλά και εμένα προσωπικά είναι η εύρυθμη λειτουργία , η ανάπτυξη και το μέλλον του Δήμου Φαιστού.

Είμαστε ένας τόπος με σπουδαίο φυσικό πλούτο, σημαντικό και παραγωγικό εργατικό δυναμικό και πολιτισμικό απόθεμα. Αυτό που απαιτείται είναι η σύνθεση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, με σύμπραξη δυνάμεων και συνεργασία.

Αυτή είναι η μοναδική διέξοδος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία, παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία, υπάρχει μια στροφή στα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Δυστυχώς ως σήμερα, το Τυμπάκι, οι Μοίρες και οι άλλες περιοχές, στις οποίες παράγονται τόσο ποιοτικά προϊόντα, βλέπουν να μένουν αναξιοποίητα και χάνονται πολύτιμα έσοδα για την Οικονομία του τόπου μας.

Ο πρωτογενής τομέας στο Δήμο Φαιστού απαιτεί πλέον μεγαλύτερη εξωστρέφεια

Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο εξαγωγικό και καταναλωτικό. Η ανάπτυξη του τόπου μας βασίζεται κατά κύριο λόγο στον Τουρισμό και στην πρωτογενή παραγωγή. Και μάλιστα, η δράση αυτών των δύο θα πρέπει να είναι συνεργιστική

Με τον τρόπο αυτό ανοίγονται ουσιαστικά νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, κάνοντας τον πιο ελκυστικό ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν διέξοδο, σε περίοδο κρίσης

Με σχέδιο, όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, διεκδικώντας για το Δήμο Φαιστού και τους  πολίτες το καλύτερο δυνατόν, αναδεικνύοντας επιτέλους τη δυναμική του τόπου μας, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη στην τοπική Οικονομία.

 

 

 

 

*Ο Μανώλης Ορφανουδάκης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Τυμπακίου, «Τολμάμε Μαζί»

 

mesaralive.gr  05 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα