Μεσαρίτες αγρότες πνίγονται στη… γραφειοκρατία

mesaralive.gr  08 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρίτες αγρότες πνίγονται στη… γραφειοκρατία

Ένα πρόβλημα που καταγράφεται στη Μεσαρά είναι αυτό με τα Σχέδια Βελτίωσης.

Την ώρα που οι αγρότες αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τους φακέλους των αιτήσεων που έχουν υποβάλλει για την ένταξη του στο Πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, κοινή διαπίστωση είναι ότι η διαδικασία για την οριστικοποίηση των αιτήσεων, είναι λίγο πάνω από το 65% με 70%.

Μια από τις αιτίες για αυτή την αργοπορία είναι φυσικά το γεγονός ότι πολλοί αγρότες βιάστηκαν να πάρουν ηλεκτρονικούς κωδικούς υποβολής, που τους έδιναν έπειτα  το δικαίωμα υποβολής αίτησης, ανεξάρτητα αν προχωρούσαν τη διαδικασία ή όχι.

Σίγουρα όμως το πρόβλημα είναι καθαρά γραφειοκρατικό, όπως αναφέρει το ekriti.gr. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν παράλληλα και οι συνεχείς τροποποιήσεις που έγιναν και έφτασαν τουλάχιστον τις  πέντε από τον Δεκέμβρη του 2017 ως σήμερα, με συνέπεια να υπάρχει χρονοτριβή και από την πλευρά των ίδιων των μελετητών, αλλά και των Υπηρεσιών.

Υπηρεσίες, στις οποίες το γραφειοκρατικό πρόβλημα είναι πολύ έντονο

Πάρα πολλοί αγρότες ανάλογα την αίτηση που έκαναν έπρεπε να προσκομίσουν μια σειρά από έξτρα έγγραφα, όπως από τη Διεύθυνση Γεωργίας, ακόμη και αρχιτεκτονικά σχέδια. Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που απαιτείτο ακόμη και συμβολαιογραφική πράξη για να μπορέσουν να καταθέσουν την αίτηση τους, ανεξάρτητα αν αυτή η αίτηση εγκριθεί ή όχι.

Οι μελετητές από την πλευρά μας είχαμε ζητήσει να μην συμπεριληφθούν εκ των προτέρων όλα τα έγγραφα που ζητούσαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού κάποια θα μπορούσαν να προσκομιστούν αφού υπήρξε η έγκριση της αίτησης. «Η απάντηση όμως που λάβαμε ήταν αρνητική, αν και εξηγήσαμε ότι οι αγρότες μπήκαν σε μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα, χωρίς να είναι και σίγουροι πως θα εγκριθεί η αίτηση τους», αναφέρει η κ. Λάμαρη

Μέχρι και οι άδειες του καλοκαιριού, οδήγησαν στην όξυνση του προβλήματος, με συνέπεια να φτάσουμε σε αυτή την τελματώδη κατάσταση.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ως σήμερα μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία στην οριστικοποίηση των αιτήσεων, δηλαδή στην έγκριση τους για την επόμενη φάση του Προγράμματος. Είναι η α φάση του Προγράμματος ουσιαστικά αφορούσε  την κατάθεση του σχεδίου σχετικά με τον προϋπολογισμό στο σύστημα, ενώ η β φάση έχει να κάνει με την ανάρτηση των νομιμοποιητικών εγγράφων και των λοιπών δικαιολογητικών (συμβολαιογραφικές πράξεις, αρχιτεκτονικά σχέδια κτλ) στο σύστημα.

 «Η διαδικασία αυτή όπως μπορεί να δει κανείς πάσχει. Υπάρχει πρόβλημα γιατί θεωρώ ότι βιάστηκαν να βγάλουν ένα πρόγραμμα, για αυτό και έγιναν οι τόσες τροποποιήσεις και δόθηκαν τόσες παρατάσεις. Το σύστημα δεν είχε ανοίξει εγκαίρως έπειτα, ενώ είχε πολλές ελλείψεις και δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες των αγροτών της Κρήτης. Έχουν βγάλει για παράδειγμα εκτός όλες τις δράσεις που αφορούν το νερό και τα συστήματα στήριξης των αγροτών. Όπως επίσης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρόλα αυτά υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες της Κρήτης».

 

mesaralive.gr  08 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα